​Ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakacianov, l-a avertizat pe premierul Macedoniei, Zoran Zaev, să nu insiste exagerat pe problema limbii macedonene, în caz contrar s-ar putea ajunge la blocarea avansării Macedoniei în procesul integrării euroatlantice, transmite televiziunea sârbă B-92, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Domnule Zaev, nu insistați excesiv pe problema limbii macedonene, deoarece vă poate costa aderarea la NATO și UE" – a postat Karakacianov pe profilul său de Facebook, adăugând că limba macedoneană nu este recunoscută drept oficială și deci nu poate fi limbă oficială pe întreg teritoriul Macedoniei de Nord.

"Macedonia de Nord este o denumire geografică care include și teritoriul Republicii Bulgaria", a declarat Karakacianov, adăugând în acest context că "Zaev ar putea solicita ca acest dialect bulgar să fie studiat ca limbă străină și în Blulgaria, ceea ce ar fi inacceptabil și ar putea fi considerat drept o provocare". Karakacianov a criticat și activitatea Comisiei bulgaro-macedonene pentru probleme istorice, subliniind că lucrează contrar faptelor istorice și intereselor naționale bulgare.

Ministerul macedonean de Externe a condamnat declarația ministrului bulgar al apărării, în care acesta contesta existența limbii macedonene, însă a subliniat că va continua politica consolidării relațiilor de bună vecinătate, în conformitate cu Tratatul de prietenie semnat de cele două state. "Am semnat un acord de prietenie, de bună vecinătate și cooperare, ceea ce înseamnă înțelegere reciprocă și respectarea intereselor comune", se spune în Comunicatul Ministerului macedonean de Externe.