Rusia și Iranul au trimis dispozitive militare în Venezuela pentru ca acestea să facă parte dintr-un spectacol de susținere a națiunii socialiste latino-americane, a cărei economie este afectată în continuare de sancțiunile S.U.A, transmite Newsweek.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că două avioane strategice Tupolev Tu-160, o aeronavă de transport militar Antonov An-124 și un avion Ilyushin Il-62 au ajuns pe aeroportul internațional Simón Bolívar din Caracas.

Ministrul de Apărare al Venezuelei, Vladimir Padrino, a declarat că până la 100 de ruși vor sosi în Venezuela pentru efectuarea unui exercițiu aerian comun.

Padrino a spus că ,,nimeni din lume nu ar trebui să se teamă" de prezența aeronavelor Tu-160 și a altor aeronave rusești, deoarece ,,sunt constructori ai păcii și nu ai războiului.”

,,Avocații Federației Ruse sunt bineveniți pe acest teren eroic", a scris Padrino, alături de imagini ale sosirii delegației militare ruse. ,,Este o nouă oportunitate de a ne întări relațiile în domeniul militar și de a continua să mergem pe calea cooperării și a prieteniei sincere. Pacea este obiectivul nostru".

Rusia nu este singura țară care sprijină Venezuela. Iranul, o altă națiune ale cărei legături neproductive cu S.U.A. provin din schimbarea regimului, oferă sprijin Venezuelei.

La fel ca Rusia și Venezuela, Teheran a fost ținta sancțiunilor S.U.A. Cele două țări au făcut parte din tabere separate după ce revoluția islamică din 1979 a înlăturat o monarhie pro-occidentală reinstalată de o lovitură de stat susținută de CIA în 1953.

Deși relațiile s-au îmbunătățit pe măsură ce s-au reunit pentru a semna un acord nuclear în 2015, decizia lui Trump de a abandona acest drum pentru a se ocupă de acuzațiile că Republica Islamică a sponsorizat terorismul și dezvoltarea rachetelor balistice a adus relația cu Iranul într-un alt impas, precum și sancțiuni costisitoare pentru puterea musulmană siită revoluționară.

Iranul avea, de asemenea, nevoie de aliați internaționali, dar SUA au fost condamnate pentru retragerea unilaterală din acordul nuclear în luna mai. Ceilalți semnatari ai tratatului- China, Franța, Germania, Rusia și Regatul Unit- au stabilit un sistem pentru a continua să se ocupe de Iran și pentru a ocoli sancțiunile impuse de S.U.A.

Văzând o oportunitate de a răsplăti progresele militare recente în emisfera vestică, comandantul iranian adjunct, Rear-amiralul Touraj Hassani Moqaddam, a declarat la începutul acestei luni că noul distrugător al Iranului din Sahand ar putea ajunge în curând în Venezuela.

,,Printre planurile noastre din în viitorul apropiat se numără și trimiterea a două sau trei nave cu elicoptere speciale în Venezuela, în America de Sud, pentru o misiune care ar putea dura cinci luni", a declarat Moqaddam agenției semi-oficiale Mehr News, citată de Reuters.