Maria Butina, o fostă agentă rusă acuzată de infiltrare în grupuri politice şi de a influenţa politica Statelor Unite este aşteptată să pledeze vinovat, în urma unei inţelegeri între avocaţii ei şi procurorii americani, potrivit documentelor depuse luni în instanţă, relatează Mediafax care citează Reuters.

Maria ButinaFoto: YouTube

Nu se cunoaşte exact modul în care va fi structurat acordul și dacă Butina va fi de acord sau nu să coopereze cu procurorii.

Judecătoarea Tanya Chutkan a programat o audiere pentru 12 decembrie într-un tribunal din Washington.

Fostă absolventă a unei universități americane, Butina, a pretins anterior că nu este vinovată de acuzațiile care i-au fost aduse în iulie că ar fi acționat ca agent al guvernului rus și a întreprins acțiuni în numele Rusiei.

Procurorii au acuzat-o că lucrează cu un oficial rus și cu doi cetățeni americani pentru a încerca să se infiltreze în grupul de lobby puternic al ANR care are legături strânse cu politicienii republicani, inclusiv cu președintele Donald Trump, și influențează politica de la Washington.

Avocații lui Butina au identificat anterior oficialul rus precum Alexander Torshin, un guvernator adjunct al băncii centrale din Rusia, care a primit sancțiuni din partea Trezoreriei SUA în aprilie.

Unul dintre cei doi americani menționați în plângerea penală a procurorilor a fost Paul Erickson, un activist politic american conservator care se întâlnea cu Butina. Nici Erickson, nici Torshin nu au fost puşi sub acuzare de procurori.

Cazul Butina este urmărit de Procuratura SUA din Washington și de Divizia Națională de Securitate și nu de Consilierul Special al SUA, Robert Mueller, care investighează interferențele rusești în alegerile din 2016 și orice colaborare între Moscova și Trump.

Maria Butina a fost de acord să pledeze vinovat de conspirație și să coopereze cu autoritățile federale, de stat și locale din SUA, a informat luni ABC News.

Butina a recunoscut, potrivit unei copii a documentului depus la instanţă, obţinut de ABC News, că a acționat în Statele Unite sub îndrumarea unui oficial rus.