Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis luni suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon pentru refuzul de a promulga cinci proiecte de legi, acesta fiind suspendat pentru a cincea oară în puţin mai mult de un an, relatează Radio Chişinău, potrivit Mediafax.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

Curtea Constituțională a decis suspendarea lui Igor Dodon, la solicitarea președintelui Parlamentului Andrian Candu și a deputatului PDM Sergiu Sârbu, după ce șeful statului a refuzat să semneze decretele de promulgare a cinci proiecte de legi.

Este vorba despre o modificare, ce prevede marcarea concomitentă la 9 mai a Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial și a Zilei Europei, adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului, care prevede, printre altele interdicția retransmiterii emisiunilor informative și politice din anumite țări din care face parte și Rusia, precum și legea care permite transmiterea unui teren de peste 5 hectare din centrul Chișinăului pentru construirea unei noi ambasade a Statelor Unite în Republica Moldova. Alte două proiecte legislative țin de reforma trupelor de carabinieri.

Autorii sesizării consideră că Igor Dodon nu și-a onorat atribuțiile și trebuie suspendat temporar.

Pe de altă parte, reprezentantul lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, susține că nu există motive pentru suspendare și că sesizarea la Curte ar fi fost depusă cu încălcarea procedurii.

Potrivit hotărârii Curții Constituționale, cele cinci documente ar urma să fie promulgate de șeful Legislativului sau de către premier.

Până acum, Igor Dodon a fost suspendat de patru ori din funcție, pentru refuzul de a promulga legi sau de a numi miniștri propuși de actuala guvernare, iar obligațiunile sale au fost îndeplinite de președintele Parlamentului.

Acum 10 zile Andrian Candu a lăsat de înțeles că Legislativul ar putea chiar să-l demită pe Igor Dodon pentru încălcarea repetată a Constituției. Șeful statului consideră, însă, deciziile prin care este suspendat drept un abuz, comis de guvernare și de Curtea Constituțională.