În loc să combată evaziunea fiscală şi să recupereze miliardele prăpădite, populiştii sărăcesc Italia celor cinstiţi, Italia plătitorilor de impozite şi a celor care şi-au câştigat pensiile cu proprii lor bani. Acest guvern de nelegiuiţi şi mincinoşi îşi doveşte astfel ipocrizia şi aviditatea, face totul ca să susţină victoria familiei Di Maio (Luigi Di Maio, liderul M5S), munca la negru, miciunile despre "case" cu piscine, potrivit Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Încalcă Constituţia şi fac manevre care vor duce la abator, dar ei sunt la adăpost, cu banii plătiţi din plin de noi. Principala cauză e inegalitatea, firul conducător al discursului de bază. O inegaliate despre care Diderot scria în 1754. Dar în loc să elimine răul, aceşti greieri nepăsători agravează boala, frânând dezvoltarea, scăpând de oricine îndrăzneşte să-i critice, blocând marile realizări în numele unui declin ferice care nu e decât o mare prostie.

Declinul într-o societate tot mai interconectată şi globalizată înseamnă marginalizare, criză endemică, o mare divizare a societăţii: pe de o parte, cei care nu au furat statul, ci care l-au ţinut pe picioare prin taxele plătite, iar pe de alta, cei care au păcălit mereu statul. Mă întreb de ce nu ne răzvrătim împotriva acestui regim populist? Să demonstrăm că există o opoziţie puternică şi hotărâtă.

Să promovăm nesupunerea civilă. Dar să nu rămânem inerţi şi să nu ne lăsăm "supţi de vampiri". Nu de cei care promovează xenofobia, rasismul şi sunt susţinuţi de nazişti şi de nostalgicii fascismului; nu de cei care îşi demonstrează incompetenţa şi care vând ţara duşmanilor Europei.