După patru weekend-uri de violențe, președintele Franței, Emmanuel Macron, a decretat, în primele explicații publice în fața națiunii, „starea de urgență economică și socială”, anunțând o serie de măsuri pentru „o Franță a meritului și muncii”.

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

„Vrem o Franţă în care oamenii să poată trăi cu demnitate din muncă. Cer Guvernului şi Parlamentului să facă ce este necesar. Salariul minim va creşte cu 100 de euro pe lună începând din anul 2019. Orele suplimentare vor fi plătite şi nu vor mai fi impozitate. Le voi cere tuturor angajatorilor care pot să ofere prime de sfârşit de an să facă acest lucru, fără a fi impozitate", a spus Macron.

Președintele Franței a condamnat violențele de la protestele „vestelor galbene”, despre care a spus că „au tulburat națiunea”.

"Efortul care le-a fost cerut pensionarilor a fost prea mare şi nu era corect", a continuat Emmanuel Macron, anunţând eliminarea contribuţiilor sociale pentru pensiile mai mici de 2.000 de euro.

"Intenţionez să continuăm ambiţia de a transforma ţara noastră, aşa cum poporul a optat acum 18 luni. Sunt necesare măsuri de reformare a statului, a sistemului de pensii, a indemnizaţiilor de şomaj. Pentru a reuşi, trebuie să ne unim eforturile şi să abordăm împreună toate problemele: reprezentarea politică, o lege electorală mai corectă (...). Vreau să se pună problema unui echilibru în sistemul fiscal, vreau măsuri pentru contracararea încălzirii climei, idei de organizare a statului (...). Vreau să abordăm problema imigraţiei. Trebuie să o înfruntăm", a explicat Emmanuel Macron.

"Primarii vor reprezenta naţiunea în teritoriu. Mă voi întâlni cu toţi primarii pentru a construi noul contract al naţiunii. Vom relua cursul normal al vieţii, aşa cum s-a întâmplat după crize similare. Suntem într-un moment istoric. Prin dialog, respect şi implicare, vom reuşi", a încheiat Emmanuel Macron.

Președintele Franței a condamnat violențele de la protestele „vestelor galbene”, despre care a spus că „au tulburat națiunea”.

„Aceste violențe nu vor beneficia de niciun fel de indulgență”, a spus el. Macron a susținut că furia nu justifică atacurile asupra polițiștilor, jandarmilor, magazinelor sau clădirilor instituțiilor publice. „Când violența se dezlănțuie, libertatea încetează”, a comentat el, adăugând că ordinea și calmul trebuie să domnească.

Președintele Franței a adăugat că își asumă partea de responsabilitate pentru lipsa unui răspuns adecvat al autorităților.