Preoții italieni și-au declarat disponibilitatea de a ,,deschide ușile bisericilor din fiecare parohie” persoanelor expulzate din centrele de primire a migranților, ca reacție la o lege anti-imigrație susținută de guvernul italian. Noua lege ar putea lăsa mulți refugiați fără un adăpost, informează The Guardian.

Refugiati sositi in EuropaFoto: Wikimedia Commons

Așa-numitul "decret Salvini" - numit după ministrul de interne și liderul Ligii de extremă dreapta - Matteo Salvini - a lăsat sute de persoane în incertitudine legislativă atunci când a eliminat protecția umanitară pentru cei care nu sunt eligibili pentru statutul de refugiat. Decretul a fost aplicată în mai multe orașe italiene la scurt timp după aprobarea sa de către parlament la începutul acestei luni.

Biserica catolică și-a exprimat profunda dezaprobare imediat după vot.

Poziția Vaticanului este ,,foarte clară", a declarat secretarul său de stat, Cardinalul Pietro Parolin, săptămâna trecută. ,,Nu lăsați migranții pe stradă ... Trebuie să existe un sentiment profund de solidaritate. Nu puteți pune oamenii în această poziție. Trebuie să te concentrezi întotdeauna asupra oamenilor și asupra drepturilor lor. "

Potrivit Ministerului de Interne al Italiei, între 2016 și 2017, Italia a asigurat protecție umanitară pentru 39.145 de solicitanți de azil, care, potrivit decretului Salvini, riscă să devină persoane fără adăpost în câteva săptămâni.

,,Și dacă nu sunt destule paturi? Am vorbit deja cu alți episcopi: vom deschide ușile bisericilor din fiecare parohie sub controlul nostru ", a spus el. ,,Nu e vorba de politică. Este o chestiune de a proteja indivizii. Imaginați-vă acest lucru: în Italia, acum este o crimă să abandoneze câinii, dar nu este o crimă să abandonezi oamenii. Și mai rău, abandonul bărbaților, femeilor și copiilor este acum legea. "