Un grup al europenilor progresiști, condus de economistul și autorul Thomas Piketty, a elaborat un manifest îndrăzneț pentru o Europă mai echitabilă, care să diminueze divizarea, dezamăgirea, inegalitatea și populismul de dreapta care străbat continentul, transmite The Guardian.

Thomas PikettyFoto: Flickr

Manifestul, rodul muncii a mai mult de 50 de economiști, istorici și foști politicieni din șase țări, vorbește despre taxarea aspră a multinaționalelor, milionarilor și a emisiilor de carbon pentru a genera fonduri pentru a rezolva cele mai urgente probleme ale Europei, inclusiv sărăcia, migrația, și așa-numitul deficit democratic al UE.

Publicat în timp ce parlamentul britanic se pregătește pentru un vot decisiv în ceea ce privește Brexitul, "manifestul pentru democratizarea Europei" declară că instituțiile UE sunt blocate în "un impas tehnocratic" care îi avantajează pe cei bogați.

,,În urma Brexitului și a alegerii guvernelor anti-europene în fruntea mai multor țări membre, nu mai este posibil să continuăm ca până acum", se arată în document.

,,Nu putem aștepta plecările următoare sau dezmembrarea UE fără a face schimbări fundamentale în configurația Europei actuale".

Mișcarea subliniază discrepanța dintre preocupările din Marea Britanie și cele din întreagul Canal. În timp ce Marea Britanie este consumată de procesul său de ieșire din UE, forțele politice pro-europene sunt preocupate de evitarea câștigului populiștilor anti-europeni în alegerile europene din luna mai.

Autorii de stânga critică mișcările dedicate ,,vânării străinilor și refugiaților", dar și partidele care susțin ceea ce ei numesc "liberalismul fundamentalist și răspândirea concurenței pentru toți".