Mai mult de 1.000 de solicitanți de azil deținuți de Australia în lagărele din Pacific vor deschide două procese împotriva Canberrei, cu acuzații de tortură și încălcări ale drepturilor omului, au afirmat avocații acestora, citați de AFP.

În conformitate cu o politică criticată în străinătate, precum și pe uriașul continent insular, Canberra a refuzat din 2013 toate navele ilegale. Autoritățile îitrimit pe migranțiîn taberele de pe insula Nauru sau Manus din Papua Noua Guinee. Le este interzis să se stabilească definitiv în Australia.

"Membrii grupului spun că au fost torturați, că au suferit crime împotriva umanității, precum și suferințe deliberate dinpartea guvernului australian", a declarat George Newhouse, avocat care este membru al Proiectului Național de Justiție, o organizație specializat în asistență juridică.

Guvernul australian susține că salvează vieți cu această politică, descurajând migranții să se îmbarce într-o călătorie periculoasă și contracarează planurile de contrabandă. Sosirile navelor ilegale, originare din țări precum Afganistan, Sri Lanka și Orientul Mijlociu, aproape zilnic la un moment dat, sunt astăzi extrem de rare.