Rusia este a doua cea mai mare producătoare de arme în 2017, după Statele Unite ale Americii, un loc ocupat anterior de Marea Britanie, potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri), lansat luni, relatează AFP.

"Companiile rusești au înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor de arme din 2011", a declarat cercetătorul Siemon Wezeman, într-un comunicat.

Industria rusească de arme a reprezentat 9,5% din vânzările primilor 100 de producători din lume în 2017, cu o cifră de afaceri de 37,7 miliarde de dolari (33 miliarde de euro), în creștere cu 8,5% comparativ cu 2016, potrivit raportului.

"Acest lucru este în concordanță cu cheltuielile sporite ale Rusiei cu privire la achizițiile de arme pentru a-și moderniza forțele armate", a adăugat cercetătorul.

În septembrie, Rusia a condus, de asemenea, cele maimari manevre militare din istoria sa în Orientul Îndepărtat, denunțate de NATO cărepetiții pentru un "conflict major".

Locul al doilea în clasament a fost ocupat din 2002 de Marea Britanie - retrogradată pe locul trei (9% din producția mondială). Franța păstrează poziția a patra (5,3% din producție), iar Statele Unite rămân pe primul loc.

Numai producătorii americani au reprezentat 57% din totalul vânzărilor în 2017, cu 42 de companii în primele 100 de vânzări cu o cifră de afaceri cumulată de 226,6 miliarde de dolari.

"Companiile americane beneficiază direct de cererea constantă de arme de la Departamentul Apărării al SUA", a declarat Aude Fleurant, directorul Programului de Cercetare privind Armamentul și Cheltuielile Militare.

Departe în spatele producătorului de frunte american Lockheed Martin (44,9 miliarde $ în venituri), Almaz-Anțeiprima companie dinRusiaîn clasament, seaflă pe locul 10 cu o cifră de afaceri de 8,6 miliarde de dolari SUA (+ 17% față de anul 2016). Aceasta este prima dată când Rusia reușește să ridice unadintre companiile sale în top 10.

Nouă alte grupuri ruse fabricante de arme se numără printre cei mai buni 100 de producători din lume.

Institutul de asemenea subliniază faptul că vânzările companiilor turcești au crescut cu 24% în 2017, reflectând ambițiile „Ankarei de a dezvolta industria de apărare pentru a satisface cererea totmaimare de arme și a deveni mai puțin dependentă de furnizorii externi , potrivit unui alt cercetător Sipri, Pieter Wezeman.

De reținut că studiul nu ia în considerare cazul Chinei, pentru care nu există date disponibile, notează Sipri.