Mai mult de 150 de țări se vor alătura unei conferințe a Organizației Națiunilor Unite pentru a adopta un pact global pentru o mai bună gestionare a fluxurilor de migranți, a declarat un oficial de rang înalt duminică, mai puțin decât numărul care era inițial planificat, anunță Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În iulie, toți cei 193 de membri, cu excepția Statelor Unite, au finalizat așa-numitul Compact Global pentru o migrație sigură, ordonată și regulată.

De atunci, textul a fost criticat de politicienii europeni care spun că ar putea crește imigrația. Cel puțin șase membri ai Uniunii Europene - în ceamaimarepartedinEuropa de Est - au respins acordul.

Reprezentantul Special al ONU pentru Migrație Internațională, Louise Arbor, a declarat că maimult de 150 de guverne s-au înregistrat pentru evenimentul din Marrakech, în cadrul căruia s-ar adopta luni acordul.

Pactul nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, dar poate oferi sfaturi foarte utile pentru țările carese confruntă cu migrația, a declaratea într-o conferință de presă.

"Multe provocări vor împiedica punerea în aplicare a acestuia, nu în ultimul rând povestea toxică și insuficient informată care prea adesea persistă atunci când vinevorba despre migranți", a spus ea.

În cele mairecente turbulențe politice legate de pact, premierul belgian, Charles Michel, și-a relansat guvernul său duminică ca o coaliție minoritară după ce cel mai mare partid din coaliția sa a renunțat după o dispută privind semnarea acordului.

De asemenea, duminică, subsecretarul chilian al Ministerului de Interne, Rodrigo Ubilla, a declarat ziarului El Mercurio că reprezentanții țării nu vor participala eveniment, spunând: "Am spus că migrația nu este un drept uman. Țările au dreptul de a determina cerințele de intrare pentru cetățenii străini .“

În noiembrie, guvernul de dreaptaal Austriei, care deține președinția UE, a declarat că seva retrage, spunând că acordul ar estompa linia dintre migrația legală și cea ilegală.

Australia a declarat, de asemenea, că în noiembrie nu vasemna acordul privind migrația, deoarece ar compromite politica imigrațională și va pune în pericol securitatea națională.

Pactul Global pentru o migrație sigură, regulată și regulată este un cadru de cooperare și vizează reducerea migrației ilegale, integrarea migranților și returnarea acestora în țările lor de origine.