Președintele Emmanuel Macron se va adresa luni seară poporului francez, după demonstraţiile violente ale protestatarilor antiguvernamentali "vestele galbene" care au continuat la Paris şi în mai multe oraşe din ţară pentru al patrulea weekend consecutiv, relatează site-ul agenţiei Reuters citat de Mediafax.

MacronFoto: Captura video

Palatul Elysee a anunţat duminică că Macron, ales preşedinte în mai 2017, sa va adresa naţiunii luni seară la ora 20:00, ora Parisului (21:00, ora României).

Duminică, muncitorii din Paris și din alte orașe au spart vitrinele și au dat foc mai multor automobile, în timp ce pe fondul acestor violenţe guvernul a avertizat asupra unei creșteri economice mai lente, iar sistemul judiciar se va prăbuși din cauza jafurilor și atacurilor asupra poliției.

Sâmbătă, pentru cel de-al patrulea weekend la rând, protestatarii au aruncat cu pietre, au incendiat mașini și au vandalizat magazine și restaurante, în semn de protest împotriva politicilor economice ale lui Macron.

În dimineața zilei de luni, el se va întâlni cu sindicatele, cu organizațiile patronale și cu aleșii locali.

Ministrul Muncii, Muriel Penicaud, a declarat la televiziunea ICL, că Macron va anunța măsuri "concrete și imediate", dar acest lucru nu ar include creșterea salariului minim.

"Creșterea salariului minim ar distruge locurile de muncă. Multe afaceri mici nu-și pot permite acest lucru și riscă să intre în faliment", a spus ea.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Benjamin Griveaux a avertizat împotriva așteptărilor nerealiste.

"Nu toate problemele protestatarilor vestelor galbene vor fi rezolvate prin fluturarea unei baghete magice", a spus el.

Guvernul a anunţat marţi că va amâna creșterea taxelor la combustibil, pentru a încerca să dezamorseze situația, însă protestele s-au transformat într-o rebeliune împotriva lui Macron.