Consilierul economic al Casei Albe a afirmat că Donald Trump nu a era informat despre arestarea directoarei financiare a gigantului chinez al telecomunicațiilor Huawei în momentul în care participa la un dineu cu omologul său chinez Xi Jinping, săptămâna trecută, scrie AFP.

Sigla HuaweiFoto: Hotnews

Președintele "nu știa”, a spus duminică Larry Kudlow, la televiziunea Fox News, în condițiile în care circulă informații contradictorii legate de acest subiect.

În fața ziaristului care a evocat informații de presă potrivit cărora președintele era "livid", Larry Kudlow a spus: "nu știa. O spun fără echivoc. A aflat mai târziu".

Meng Wanzhou, 46 de ani, a fost arestată la Vancouver (Canada), la cererea justiției americane. Ea este suspectată că a mințit mai multe bănci despre subiectului unei filiale a Huawei pentru a putea accesa piața iraniană între 2009 și 2014, încălcând sancțiunile americane.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, John Bolton, a declarat inițial la postul de radio NPR că administrația a fost prevenită despre această arestare, care a avut loc în aceeași zi în care președintele Donald Trump avea un dineu cu omologul său Xi Jinping. Dar un purtător de cuvânt al lui John Bolton a contrazis apoi aceste afirmații, potrivit CBS.

Anunțul arestării lui Meng a provocat furia Chinei, care a cerut eliberarea sa.

Beijingul l-a convocat duminică pe ambasadorul american, pentru a protesta față de arestarea acesteia, care este și fiica fondatorului companiei.

Acest dosar ar putea complica negocierile comerciale dintre Washington și Beijing, în condițiile în care întâlnirea care a avut loc în 1 decembrie la Buenos Aires, în marja summitului G20, între președinții american și chinez s-a încheiat cu anunțul unui armistițiu în războiul comercial chino-american.