National Health Service, Sistemul de asistență medicală de stat în Regatul Unit, folosește mănuși medicale realizate în fabricile din Malaezia, unde se presupune că migranții sunt supuși la muncă forțată, ore suplimentare forțate, sclavie bazată pe datorii, reținerea salariilor și confiscarea pașapoartelor, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unei investigații The Guardian, cel puțin două companii care furnizează mănuși medicale sistemului național de asistență medicală - Top Glove și WRP - sunt acuzate că expun muncitorii emigrați din Nepal și Bangladesh la condiții de muncă abuzive.

Top Glove - cel mai mare producător de mănuși medicale din lume și cel mai mare angajator în Malaezia, cu 40 de fabrici și producătorul WRP produc mănuși pentru mai multe firme care aprovizionează rețeaua națională de furnizare a NHS.

The Guardian a luat mărturii de la 16 angajați Top Glove și de la trei angajați ai WRP.

Angajații Top Glove - opt din Bangladesh și opt din Nepal - spun că fabrica lor este o ”tortură mentală” și că sunt nevoiți să lucreze șapte zile pe săptămână, cel puțin 12 ore pe zi, cu o singură zi liberă pe lună. Pe fiecare dintre cămășile lor este prinsă o etichetă cu logo-ul Top Glove ”Fii onest și nu înșela”.

Pașapoartele tuturor celor 16 angajați au fost reținute fără acordul lor de către companie.

Top Glove a recunoscut printr-o declarație scrisă că într-adevăr există o problemă cu munca suplimentară, dar că încearcă să rezolve problema, dar a negat încălcarea drepturilor angajaților.

”Vă asigurăm că acuzațiile sunt în întregime nefondate” și că ”adoptă o politică de toleranță zero față de abuzul drepturilor omului la orice nivel”.