"Vestele galbene": Ministrul Le Drian, "îngrijorat" pentru democrație, cere un nou contract social cu francezii
"Sunt ministrul Afacerilor Externe, călătoresc peste tot în lume și știu, am constatat în anumite țări, cât de fragilă este democrația; ea poate fi fragilă și la noi și de aceea fac un apel la reconciliere, prin dialog, deoarece acesta este modul nostru de a fi", a declarat duminică ministrul, la Grand Jury RTL/Le Figaro/LCI.
"Când aud un anumit număr de declarații, sunt îngrijorat", a continuat el.
"Citiți ansamblul declarațiilor inclusiv din partea unui anumit număr de actori majori (...) Aud spunându-se insurecția este aici, insurecția este în marș: nu asta este Republica, după cunoștințele mele", a spus ministrul.
"Când aud afirmații în rodul de la Champs-Elysées de genul Macron va sfârși precum Kennedy, spun că există riscuri pentru Republică", a subliniat Jean-Yves Le Drian.
"Este insuportabil ca un ales să primească un glonț în plic, acestea sunt metodele mafiei, trebuie condamnate colectiv", a adăugat el.
Deputatul de Pas-de-Calais Benoît Potterie a primit vineri prin poștă un glonț cu mesajul: "data viitoare îl vei primi între ochi".
"Pericolul este punerea în pericol a propriilor noastre instituții, a vieții noastre în ansamblul său", a avertizat Jean-Yves Le Drian.
Ministrul și-a exprimat dorința ca declarațiile lui Emmanuel Macron de la începutul săptămânii viitoare să stopeze "această derivă" și a cerut un "nou contract social" cu francezii.
"Președintele trebuie să stabilească acum marile ținte ale acestei mișcări pentru a putea merge spre un nou contract social indispensabil", a declarat ministrul, una dintre vocile „grele” ale aripii de stânga a majorității prezidențiale.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Mai treci pe la scoala ca te faci de cacao.
Dai pomeni din banii tai....,
Francezul merita sa trăiască mai bine !
2. Cine e actionar la tara ala isi da cu parerea in functie de cat participa. Dai taxe pe numele tau de 10 milioane de euro anual? Pai ai dreptul la 100 de unitati vot fata de cel care da 100.000 euro pe an. Lucruri batute in cui si schimbabile nu de alesi, ci de "manageri" prin microreferendumuri electronice, nu cheltuieli absurde. Restul lucrurilor care au nevoie de schimbare si nu sunt esentiale pot fi facute de alesi. Ajutoratii social NU au drept de vot.
3. Justitie reala nu cu parnai de lux.
Ti se pare logic ca un clovn ca Trump sa aiba dreptul sa voteze de o mie de ori mai mult decat un premiat Nobel , doar pentru ca e bogat?
De ce e mai bine sa aiba Trump drept de vot? Pai daca a investit mai mult in afacerea "tara" decat premiatul Nobel are tot drepul. De ce ar trebui premiatii Nobel sa aiba drept de vot mai mult decat participa financiar. Cand premiatul Nobel isi cumpara un apartament il ia mai ieftin? Nu tot bani da?
Locuiesc in Franta de mult timp ( peste 20 de ani) asa ca vorbesc in cunostinta de cauza/ Francezul, daca sustine cu adevarat o cauza iese in strada. Stii care e populatia Frantei? 67 de milioane. Cati au iesit sa sustina les gilets jaunes? Au fost mai multi la marsul pentru climat ( ieri, in toata Franta) decat ca sa sustina gilets jaunes.
Revenind la Trump, intrebarea ta e naiva: faptul ca unul risca nu inseamna ca e si inteligent,. mai degraba risca pt ca spera sa castige cat mai mult. Nimic nu-l califica sa aiba un cuvant mai important de spus in alegeri doar pt ca facd bani. Este o ideea atat de cretina ca-mi vina sa rad: nu banii fac ca o societate sa progreseze su oamenii care au creier si-l folosesc, care inseamna ceva dpdv intelectual.
Cand te calca ceva pe coada esti violent, altfel cleptobirocratia te ia de prost.
Între timp curajosul Macron s-a ascuns în gaură e șarpe. L-a pus pe Vasilicul său șă declare că suprataxele „nenegociabile” au fost anulate. Cea mai gravă chestie pe care a făcut-o prin imbecilitățile sale e că a arătat lumii că dacă o manifestație e suficient de hotărâtă și violentă guvernul se scapă în pantaloni și cedează pe toată linia.
Dacă mai are un strop de demnitate și responsabilitate ar trebuie să deminisoneze imediat și să dizolve adunarea natională. Anticipatele sunt singura soluție de împieidcare a stării de anarhie totală. Însă ca orice socislist Macron e iresponsabil și laș. Nu va pleca până ce nu va fi alungat, oricât de multe pagube va provoca Franței agățarea sa de putere.
Câ după ce s-au arătat cococși aum au aruncat dintr-odată prosopul.
Ezra Pound: "Democracy is now currently defined in Europe as a 'country run by Jews'".
E de preferat să plece acum înaite ca criza să devină și mai pustiitoare. Marile dezastre franceze pleacă întotdeauna de la prostii mărunte:
- Ludovic al XVI-lea a a provocat revoluția franaceză ce l-a dus la ghilotină din cauza insistenței sale de a mări taxele (spre a subvenționa risipa curții) în condițiile în care Franța se confrunta cu recolte proaste și mizerie.
- Napoleon I-ul și-a făcut praf imperiul prin insistența sa autistă de a pedepsi imdeiat Rusia pentru niște încălcări minore ale embargoului împotriva Angliei. A pornit o camapanie târzie în loc să aștepte încă un an și l-a prins Iarna în Rusia.
- Napoelon al III-lea a făcut praf cel de-al doilea imperiu francez când a atacat la nervi Prusia la 1870 pentru un motiv frivol: Succesiunea la tronul Spaniei a unui principe german sau francez. Culmea e că germanii și-au retras candidatul în urma amenințărilor franceze. Dar o telegramă (telegrama de la Ems) cu text alterat și prost tradusă, ce dădea impresia că gemanii și-au retras candidatl fără prea mare tragere de inimă, l-a împins pe fudulul împărat francez la un război degeaba pe care l-a pierdut în câteva săptămâni fiind și capturat de nemți.
- În 1936 slaba armată a lui Hitler ocupă Rhienland-ul, demilitarizat prin pacea de la Versailles. Armata franceză, pe atunci cea mai puternică a lumii era îndreptățită să oupe toată Germania. Trupele germane aveu ordin să se retragă imediat dacă întâlnesc fie și un singur soldat francez. Franța în campanie electorală nu a reacționat. 4 ani mai trziu era distrusă de germani în 6 săptămâni
- Fixul lui Macron cu taxa ecologică într-o țară vlăguită de crziă și disperare, riscă să dea peste cap țara sa și să zdruncine serios UE.