Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, se declară "îngrijorat" pentru democrație și instituțiile franceze, după trei săptămâni de mobilizare a "vestelor galbene", scrie AFP.

Jean-Yves Le DrianFoto: Facebook

"Sunt ministrul Afacerilor Externe, călătoresc peste tot în lume și știu, am constatat în anumite țări, cât de fragilă este democrația; ea poate fi fragilă și la noi și de aceea fac un apel la reconciliere, prin dialog, deoarece acesta este modul nostru de a fi", a declarat duminică ministrul, la Grand Jury RTL/Le Figaro/LCI.

"Când aud un anumit număr de declarații, sunt îngrijorat", a continuat el.

"Citiți ansamblul declarațiilor inclusiv din partea unui anumit număr de actori majori (...) Aud spunându-se insurecția este aici, insurecția este în marș: nu asta este Republica, după cunoștințele mele", a spus ministrul.

"Când aud afirmații în rodul de la Champs-Elysées de genul Macron va sfârși precum Kennedy, spun că există riscuri pentru Republică", a subliniat Jean-Yves Le Drian.

"Este insuportabil ca un ales să primească un glonț în plic, acestea sunt metodele mafiei, trebuie condamnate colectiv", a adăugat el.

Deputatul de Pas-de-Calais Benoît Potterie a primit vineri prin poștă un glonț cu mesajul: "data viitoare îl vei primi între ochi".

"Pericolul este punerea în pericol a propriilor noastre instituții, a vieții noastre în ansamblul său", a avertizat Jean-Yves Le Drian.

Ministrul și-a exprimat dorința ca declarațiile lui Emmanuel Macron de la începutul săptămânii viitoare să stopeze "această derivă" și a cerut un "nou contract social" cu francezii.

"Președintele trebuie să stabilească acum marile ținte ale acestei mișcări pentru a putea merge spre un nou contract social indispensabil", a declarat ministrul, una dintre vocile „grele” ale aripii de stânga a majorității prezidențiale.