Premierul francez Édouard Philippe a promis să facă tot posibilul pentru ”restaurarea unității naționale” după protestele violente care au continuat sâmbătă, al patrulea weekend consecutiv.

Edouard PhilippeFoto: Twitter/ Edouard Philippe

Poliția a utilizat gaze lacrimoge și tunuri cu apă sâmbătă când mii de demonstranți au ieșit din nou în stradă, al patrulea weekend de la declanșarea mișcării ”vestele galbene” care a izbucnit ca semn de protest față de intenția guvernului de a majora taxele la carburanți, măsură care ulterior a fost suspendată pentru a calma situația.

Aproape 1.000 de oameni au fost reținuți de poliție, deși violențele nu au mai fost la fel de intense ca săptămânile trecute. Discuțiile cu protestatarii non-violenți trebuie să continue, a spus premierul frnacez, potrivit BBC News.

”Nicio taxă nu trebuie să pericliteze unitatea națională. Trebuie să reconstruim această unitate prin dialog, prin muncă și solidaritate”, a adăgat el. Philippe a mai declarat că președintele Emmanuel Macron, a cărui demisie a fost cerută de manifestanți, va lua măsuri în sensul dialogului.

În schimb, singurul mesaj al lui Macron a venit pe twitter. El le-a mulțumit forțelor de ordine pentru ”curaj și profesionalismul excepțional”.

Aproximativ 125.000 de persoane au mărșăluit în Franța sâmbătă, potrivit datelor furnizate de ministerul de interne. În jur de 90.000 de ofițeri ai forțelor de ordine au fost mobilizați,8.000 în Paris, pe străzile capitalei franceze fiind scoase 12 de blindate.

În Paris au demonstrat aproximativ 10.000 de oameni. Tot aici s-au înregistrat scene violente, unii manifestanți spărgând magazine și dând foc la mașini.