Olandezul Frans Timmermans a fost ales sâmbătă candidatul socialiștilor europeni pentru șefia Comisiei Europene și cap de listă la alegerile europene, un scrutin care se anunță delicat pentru o familie politică în pierdere de viteză în fața conservatorilor și a mișcărilor populiste, scrie AFP.

TimmermansFoto: Comisia Europeana

Singur în cursă, după retragerea slovacului Maros Sefcovic, fostul ministrul de Externe al Olandei, în vârstă de 57 de ani, a fost învestit cu aclamații "candidat comun" al socialiștilor pentru președinția Comisiei.

În prezent vicepreședinte al Comisiei Europene, Timmermans va avea în fața lui sarcina de a conduce social-democrații europeni, recent sancționați de proaste rezultate electorale, într-o bătălie în care sunt dați mari perdanți.

Al doilea grup în Parlamentul de la Strasbourg, după Partidul Popular European (PPE, dreapta), social-democrații sunt creditați cu 140 de fotolii în următorul Parlament European, potrivit celor mai recente sondaje, față de 183 pentru le PPE, în condițiile în care majoritatea pentru impunerea candidatului este de 353 de voturi.

În cursa pentru fotoliul deținut în prezent de Jean-Claude Juncker Frans Timmermans va concura cu germanul Manfred Weber, din partea unui PPE care nu a mai pierdut acest post din 2004.

Viitoarele alegeri europene vor fi marcate de ascensiunea populiștilor. După Italia, țară guvernată din martie de o coaliție formată din Liga și Mișcarea 5 Stele, Spania este țara în care extrema dreaptă a intrat pentru prima oară într-un parlament regional, în Andaluzia.