Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat vineri că decizia de a o aresta pe Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei chineze Huawei, denotă „aroganța” Statelor Unite în ceea ce privește politicile externe, relatează Reuters citat de Mediafax.

Serghei LavrovFoto: Rompres

Serghei Lavrov consideră că acest incident arată în mod cert că Administrația de la Washinton își impune legislația în afara jurisdicției sale.

Autoritățile americane au stabilit o nouă audiere pentru ziua de luni, în care va fi stabilită și cauțiunea fiicei fondatorului Huawei.

Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei și director financiar al companiei, a fost arestată sâmbătă pe aeroportul din Vancouver. China a cerut eliberarea sa imediată, catalogând arestul drept o încălcare a drepturilor omului. Conform procurorilor, Wanzhou a folosit o subsidiară a companiei Huawei, numită Skycom, pentru a evita sancțiunile impuse Iranului în perioada 2009-2014.

Autoritățile din Statele Unite au început să cerceteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea că aceasta trimitea produse fabricate în Statele Unite către Iran și alte țări, lucru care încalcă legile de exporturi din SUA.