Armata japoneză intenționează să crească cheltuielile în următorii cinci ani ca răspuns la unele provocări de securitate și să reducă excedentul comercial al Japoniei cu Statele Unite, cumpărând echipamente din S.U.A., a informat publicația Nikkei sâmbătă, citată de Reuters.

Shinzo Abe si Donald TrumpFoto: kantei.go.jp

Ministerul Apărării intenționează să cheltuiască cel puțin 27 trilioane de yeni (240 miliarde dolari) între aprilie 2019 și martie 2024, cheltuielile crescând în medie cu 1,1% pe an, depășind media de 0,8% din ultimii cinci ani.

În prezent, plățile pentru echipamente și cheltuielile cu personalul reprezintă 80% din cheltuielile pentru apărare, scrie Nikkei. Potrivit planului, fondurile pentru achiziționarea de echipamente noi vor fi separate de aceste cheltuieli, facilitând achiziționarea echipamentului din Statele Unite.

Japonia dorește să aibă aprobarea guvernului pentru cheltuieli de la jumătatea lunii decembrie. Ministerul Apărării nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Achizițiile de echipament american ar puteaajuta Tokyo să ușureze fricțiunea comercială cu Washingtonul, în timp ce președintele american Donald Trump împinge Japonia să cumpere maimulte bunuri americane, inclusiv echipament militar, amenințând în același timp că va impune tarife asupra importurilor auto japoneze pentru a reduce deficitul comercial cu Tokyo.

Ministerul japonez al Apărării a planificat în luna august cheltuieli record de 5,3 trilioane de yeni pe anul viitor pentru a ajutalaplata unor upgrade-uri majore pentru sistemele de apărare concepute să doboare orice rachetă balistică nord-coreeană, pe care Tokyo o consideră o amenințare continuă în ciuda promisiunii Phenian-ului de a abandona armele nucleare.

Primul ministru Shinzo Abe a consolidat armata japoneză pentru a răspunde la lovituri de rachete ce ar putea veni dinspre Coreea de Nord și a contracaraputerea aeriană și maritimă a Chinei în apele din jurul Japoniei.

Japonia rămâne precaută cu promisiunile nord-coreene de a-și abandona armele nucleare și programele de rachete balistice. Ministerul Apărării a declarat într-o lucrare de specialitate publicată în august, că Phenianul a rămas "ceamai serioasă și presantă amenințare laadresa Japoniei".