Peru vrea ca o duzină de țări din regiune să întrerupă relațiile diplomatice cu Venezuela, pentru a exercita presiuni asupra președintelui Nicolas Maduro și a înlătura guvernul său, a declarat vineri ministrul de externe al Peru citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Măsura ar ficeamai clară mustrare a lui Maduro de până acum dinpartea așa-numitului Grup Lima, de când a fost format în august 2017 pentru a impune reforme democratice în Venezuela. Membrii includ Canada, Brazilia, Argentina, Mexic, Columbia, Chile și Paraguay.

Este posibilca Peru să nu poată obține acordul tuturor celor 14 națiuni ale Grupului Lima pentru propunerea sa. Ministrul de externe peruvian, Nestor Popolizio, a spus că ar puteaajutala încurajarea opoziției.

"Dorim să existe o presiune internațională importantă ... să provoace mobilizarea opoziției pentru a stabili un mecanism de tranziție și a pune capăt regimului lui Maduro", a declarat Popolizio într-o conferință de presă cu mass-media internațională.

Maduro a acuzat Grupul Lima că a făcut partedintr-o conspirație internațională condusă de SUA pentru a-l răsturna și a prelua controlul asupra resurselor petroliere dinVenezuela.

Popolizio a reiterat faptul că Peru și Grupul Lima s-au opus unei intervenții militare pentru a-l elimina pe Maduro.

Peru va propune reducerea legăturilor diplomatice cu Caracas în viitoarele reuniuni ale Grupului de laLima, inclusiv la o reuniune a miniștrilor de externe în ianuarie și la o reuniune la nivel inferior ce va avea loc lunaaceasta, a spus Popolizio.