Cancelarul german Angela Merkel va fi la sfârşitul lui mai anul viitor invitata de onoare a universităţii Harvard, unde va rosti principalul discurs cu prilejul înmânării diplomelor, a anunţat vineri instituţia de învăţământ, citată de AFP, conform Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prestigioasa universitate situată în apropiere de Boston a confirmat că Angela Merkel, în vârstă de 64 de ani, la putere din 2005 şi care urmează să renunţe la şefia guvernului federal cel mai târziu în 2021, va rosti un discurs pe 30 mai 2019 cu prilejul celei de a 368-a ceremonii de înmânare a diplomelor.

Ea este "una dintre personalităţile de stat cele mai admirate şi mai influente ale timpului nostru", a declarat preşedintele universităţii Harvard, Larry Bacow, citat în ziarul oficial al universităţii, The Harvard Gazette.

"În timpul celor patru mandate de cancelar, ea a imprimat o direcţie nu numai ţării sale, ci şi Europei şi lumii. Ea continuă să joace un rol central, făcând faţă marilor provocări ale epocii noastre", a adăugat el.

Universitatea a precizat pentru AFP că personalităţile invitate pentru ceremoniile sale de înmânare a diplomelor "nu sunt remunerate pentru discurs".

Angela Merkel, care a rostit vineri, la Hamburg, ultimul său discurs în calitate de şefă a partidului conservator german CDU şi despre care mulţi susţin că va renunţa la postul de cancelar după alegerile europene din mai anul viitor, va călca pe urmele mai multor lideri politici invitaţi pentru aceste ceremonii, chiar dacă străinii care nu sunt anglofoni rămân o prezenţă rară.

Universitatea l-a primit în 1995 pe preşedintele ceh Vaclav Havel şi, în 1990, pe unul dintre predecesorii Angelei Merkel la şefia cancelariei germane, Helmut Kohl.