Fostul președinte columbian Belisario Betancur, care a încercat să păstreze pacea cu rebelii de stânga în timpul administrației sale, a murit vineri la vârsta de 95 de ani, a anunțat spitalul Fundacion Santa Fe de Bogota citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Spitalul nu a furnizat cauza morții, însă mass-media localăinformează că a fost internat cu probleme de rinichi.

Betancur, membru al partidului conservator care a condus țaradin 1982 până în 1986 - unadintre cele mai sângeroase perioade ale Columbiei - a căutat un acord de pace negociat cu Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC), Armata Națională de Eliberare (ELN) și rebelii M-19 .

Discuțiile cu M-19 s-au încheiat brusc în noiembrie 1985, când grupul rebelilor a luat cu asalt Curtea Supremă și a luat sute de ostateci, inclusivjudecători. Aproximativ 100 de persoane au murit în timpul asediului, când militarii au luat cu asalt clădirea, dintrecare 12 magistrați.

"Regret profund moartea unui mare prieten, un mare columbian, fostul președinte Belisario Betancur, moștenirea sa în politică, în istoria noastră, în cultură, este un exemplu pentru toate generațiile viitoare. Condoleanțele noastre pentru familie și prieteni ", a spus președintele Ivan Duque pe Twitter.

Pacea cu FARC a fost acceptată la sfârșitul anului 2016, în timp ce M-19 a fost demobilizat în 1990. ELN este încă o armată de gherilă activă.