Donald Trump, care este pe cale de a alege un nou șef de stat major pentru a-i succeda generalului Joe Dunford, se pare că a ales un eveniment special pentru a anunța alegerea sa: tradiționalul joc de fotbal american dintre Armată și Marină, programat pentru sâmbătă în Philadelphia, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am o altă nominalizare de anunțatmâine", a declarat Trump reporterilor vineri, după ce a anunțat alegerea unui fost jurnalist al Fox News ca ambasador la ONU și a unui fost membru al administrației Bush în fruntea justiției americane.

"Vă dau un indiciu, va avea de a face cu statul major și o succesiune", a adăugat el.

La Pentagon, purtătorul de cuvânt alstatului major a refuzat să comenteze, dar alți oficiali militari au declarat, sub condiția anonimatului, că Trump va anunța succesorul generalului Dunford, care urmează să se retragă în octombrie 2019.

Președintele american ar fiales șeful statului major al armatei înpersoana generalului Mark Milley, în vârstă de 60 de ani, un strălucit ofițer, absolvent al Universității Princeton, care a participat, printre altele, în războaiele din Irak și Afganistan.

Conform mai multor rapoarte mass-media din SUA, ministrul Apărării, Jim Mattis ar fi preferat numirea șefului de stat major alUS Air Force, generalul David Goldfein, urmând o tradiție a Pentagonului ca diferitele arme săsesucceadăla conducerea statului major.

Dar niciun general al Forțelor Aeriene nu a mai condus armata americană din 2005.

Trump, care s-a întâlnit cu cei doi generali ar fi preferat personalitatea expansivă a generalului Milley, care și-a presărat discursul său cu referințe umoristice și istorice, față de atitudinea sobră a generului Goldfein, foarte popular în US Air Force.

Meciul Armata vs. Marinasedesfășoară în fiecare anîntre Academia Militară West Point și Academia Navală Annapolis, caparte a campionatului universitar de fotbal american. Întâlnirea este în general foarte urmărită, iar președintele în exercițiu participă frecvent.