Lech Walesa a fost condamnat joi să prezinte scuze liderului conservator Jaroslaw Kaczynski, pe care îl acuzase ca ar fi răspunzător pentru catastrofa aeriană în care a murit fratele lui geamăn, Lech Kaczynski, şi alte 95 de persoane, în 2010. Un tribunal din Gdansk l-a condamant pe fostul lider al sindicatului Solidaritatea şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace să publice pe pagina sa de Facebook şi în media apropiată opoziţiei un comunicat în care recunoaşte că l-a defăimat pe Jaroslaw Kaczynski declarând că acesta a dat ordin avionului prezidenţial să aterizeze în condiţii meteorologice proaste şi că după aceea a căutat să transfere răspunderea catastrofei către alţii, potrivit La Libre, citat de Rador.

Lech WalesaFoto: AGERPRES

În schimb, judecătorii nu au aprobat cererea dlui Kaczynski ca dl Walesa să plătească 30.000 de zloţi (7.000 de euro) pentru o operă de caritate. Preşedinta tribunalului, Weronika Klawonn, a rezumat raţionamentul care a dus la decizia sa, arătând că libertatea de exprimare are limite, printre care "protejarea reputaţiei altor persoane şi a demnităţii lor". Ea a amintit contextul politic al declaraţiilor dlui Walesa, subliniind că dl Kaczynski a folosit catastrofa de la Smolensk în acţiunea sa politică, pentru a denunţa guvernul liberal al lui Donald Tusk şi a întreţine teza unui complot şi că de altfel, l-a acuzat pe dl Walesa că a colaborat cu serviciile speciale comuniste.

La rândul lui, dl Walesa a emis îndoieli - inclusiv în faţa tribunalului, pe 22 noiembrie - în legătură cu starea mintală a adversarului său, care conduce partidul aflat la putere, Dreptate şi Juştiţie, şi căruia i se atribuie rolul de principal decident la vârful statului.