Pentru aproape opt din zece francezi (78%), anunţurile guvernului nu corespund aşteptărilor exprimate de "vestele galbene", potrivit unui sondaj Elabe publicat miercuri. De altfel, susţinerea mobilizării rămâne ridicată după anunţurile făcute de Édouard Philippe, cu 72% (-3) dintre francezii care au simpatie pentru mişcare sau o susţin, potrivit La Libre, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În detaliu, 46% (=) spun că o susţin şi 26% (-3) nutresc impatie faţă de mişcare. 21% (+4) dintre respondenţii francezi i se opun şi 6% (-2) sunt indiferenţi, potrivit acestui sondaj pentru BFMTV.

Aprobarea mişcării este cea mai puternică la apropiaţii stângii nesocialiste (LFI, PCF...91%) şi ai Adunării Naţionale (fostul FN, 81%), dar şi printre cei care nu au nici o preferinţă partizană (77%).

38% dintre simpatizanţii Republicii En Marche susţin sau nutresc simpatie pentru mişcare. Aceste proporţii trebuie totuşi luate cu precauţie, având în vedere slăbiciunea eşantioanelor.

Niciuna dintre măsurile anunţate marţi de Édouard Philippe nu este realmente percepută ca eficientă pentru a îmbunătăţi puterea de cumpărare. Totuşi în frunte, suspendarea majorării tarifelor la gaz şi energie electrică, considerată "eficientă" de 45% dintre respondenţi, este cu mult înaintea suspendării de şase luni a majorării taxei pe combustibili (32%).

Pentru aproape doi din trei francezi (63%), mobilizarea trebuie să continue, un procent în scădere netă (-6) în raport cu un sondaj anterior realizat la sfârşitul lunii noiembrie. Pentru 37% (+6), ea trebuie să se oprească.

Proporţia celor care se definesc ca "veste galbene" este stabilă la 20%.

În schimb, francezii condamnă puternic (82%) violenţele care a avut loc sâmbătă în timpul mobilizării, chiar dacă 37% afirmă că le înţeleg.

Cu o aprobare de peste 70%, mişcarea se situează în media ridicată a mobilizărilor aprobate de francezi, în spatele aceleia a poliţiştilor pentru a denunţa lipsa de mijloace în 2016 (88%) şi cea de personal EHPAD (86%) şi a pensionarilor (81%) în luna martie.

Sondajul a fost efectuat online pe 4 şi 5 noiembrie, pe un eşantion de 1.002 de persoane în vârstă de 18 ani şi peste, în conformitate cu metoda cotei. Marja de eroare este între 1,4 şi 3,1 puncte.