Președintele ecuadorian Lenin Moreno i-a cerut fondatorului Wikileaks Julian Assange să părăsească ambasada Ecuadorului de la Londra, susținând că Marea Britanie i-a oferit suficiente garanții că nu va fi extrădat în SUA, unde ar putea fi condamnat la moarte, scrie Mediafax citând Associated Press.

Julian Assange, in ambasada Ecuadorului de la LondraFoto: Agerpres/AP

"Drumul este clar pentru domnul Assange, trebuie să ia decizia de a pleca", a spus Moreno într-un interviu acordat unui post de radio.

Acesta a adăugat că Assange ar fi primit din partea autorităților britanice asigurări scrise că nu va fi extrădat în Statele Unite.

Moreno nu a spus că îl va forța să părăsească ambasada, dar echipa sa juridică va lua în considerare pașii următori.

Assange se află în ambasada ecuadoriană din 2012, când i s-a acordat azil politic, în timp ce se confrunta cu acuzații sexuale în Suedia, despre care a declarat că ar fi fost un tertip pentru a putea fi extrădat în SUA.

Dar relațiile cu ambasada s-au răcit deoarece Moreno, la începutul acestui an, i-a întrerupt accesul la internet, invocând faptul că a încălcat termenii azilului implicându-se în chestiuni politice.

Assange, la rândul său, a declarat că drepturile sale în calitate de cetățean ecuadorian - fiindu-i oferită cetățenia anul trecut, ca parte a unei încercări de a-l numi diplomat și a-l trimite în Rusia - au fost încălcate.