Paris Match a publicat joi în deschidere, fără să știe, o "vestă galbenă" care s-a dovedit a fi autorul antisemit Hervé Ryssen, în fața unui jandarm, o deschidere considerată "consternată" de către organizațiile antirasiste, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În această fotografie a unui fotograf de agenție în timpul protestului parizian de sâmbătă, militantul de extremă dreapta în vestă galbenă poartă un drapel tricolor. Surprins din profil, acesta discută cu un jandarm în fața Arcului de Triumf.

"Antisemiții și negaționiștii jubilează grație vizibilității pe care le-ați oferit-o astfel!", a criticat Liga internațională împotriva rasismului și antisemitismului (Licra).

Hervé Lalin (numit și Ryssen), fost membru al Frontului Național, a fost condamnat la închisoare în mai multe rânduri pentru mesaje antisemite, pe rețelele sociale, pe blogul lui sau în cărți.

"Fotografia a fost aleasă ca emblematică pentru ziua violentă din 1 decembrie", a explicat directorul de redacție al Paris Match, Olivier Royant, într-un comunicat.

"Zecile de fotojurnaliști angajați pe teren, în condiții extrem de dificile, nu sunt în măsură să verifice identitatea, cu atât mai puțin gândurile manifestanților", a adăugat el.

"Această fotografie întâmplătoare arată însă infiltrarea mișcării vestelor galbene cu extremiști, în special de dreapta extremă. În acest fel acest individ s-a regăsit pe coperta revistei noastre", a continuat Olivier Royant, reamintind că revista grupului Lagardère luptă "fără ambiguitate (...) împotriva tuturor formelor de rasism și antisemitism".

Hervé Ryssen nu a dorit să comenteze dar a distribuit fotografia revistei pe cel de-al doilea său cont de Twitter, în condițiile în care celălalt este blocat de platformă.