Guvernul japonez este îndemnat să elimine o lege care impune ca persoanele transgender să fie supuse sterilizării înainte de a-și schimba în mod legal sexul. Practica este văzută ca fiind imorală, nesigură din punct de vedere medical și o încălcare a drepturilor omului, transmite The Independent.

Steagul LGBTFoto: Wikipedia

Persoanele care doresc să-și modifice sexul urmând o procedură legală trebuie să facă apel la o instanță judecătorească de familie în temeiul legislației intitulate Legea 111.

Deși legea oferă anumite drepturi persoanelor transgender și a fost salutată ca un pas spre egalitatea persoanelor LGBT când a fost introdusă în 2003, ea impune o serie de restricții celor care doresc recunoașterea legală.

Legea 111 cere ca solicitanții de succes să fie singuri, să nu aibă copii sub vârsta de 20 de ani, să aibă un diagnostic psihiatric de ,,tulburare de identitate de gen" și să fie sterilizați.

Norma care stipulează că solicitanții trebuie să ,,facă dovada gonadelor permanent nefuncționale" a fost condamnată atât de Organizația Națiunilor Unite, cât și de Organizația Mondială a Sănătății.