​Moscova va trebui să ia măsuri în cazul unei concentrări militare în Cipru, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Phileleftheros, citat de Rador.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: mid.ru

Informaţiile provin din diverse surse cu privire la acţiuni ale Washingtonului de a-şi asigura posibilitatea concentrării prezenţei sale militare în Cipru pentru combaterea "influenţei ruseşti în creştere în regiune, în lumina operaţiunii de succes a aviaţiei ruseşti în Siria", a spus Zaharova.

Ea a mai adăugat că "militarizarea în continuare a insulei şi implicarea în implementarea planurilor americanilor şi ale NATO vor avea în mod inevitabil consecinţe periculoase şi destabilizatoare pentru Ciprul însuşi". Moscova nu poate decât să ia în considerare fondul anti-rusesc al acestor planuri, precizând că Rusia va trebui să ia contramăsuri în cazul în care acestea ar fi puse în aplicare, după cum transmite agenţia rusă TASS.

Purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Prodromos Prodromou, a răspuns printr-un comunicat scris. Prodromou precizează că militarizarea Ciprului nu este un obiectiv şi că Republica Cipru oferă facilităţi pentru operaţiuni de natură umanitară:

”În legătura cu ştirea de astăzi a Agenţiei TASS precizăm că niciodată nu a fost obiectivul nostru şi nu urmărim nici acum militarizarea Ciprului. Valorificând poziţia sa geografică, Republica Cipru oferă facilităţi pentru operaţiuni de natură umanitară şi aceasta numai în cazuri în care unele ţări depun o cerere în acest sens sau/şi au un Acord sau un Memorandum în această privinţă cu Republica Cipru.

De exemplu, după cum a arătat recent în declaraţiile sale publice în Parlament, ministrul de Externe, dl Nikos Christodoulides, în 2017 au fost acordate de către Republică facilităţi pe aeroporturi ale ţării în 672 de cazuri şi facilităţi în alte 225 de cazuri de acostare în porturile noastre. Pe parcursul acestui an, până la data de 29 octombrie au fost acordate facilităţi în 212 de cazuri pe aeroporturi şi în 207 de cazuri în porturile Ciprului.”