Un tribunal spaniol a confirmat miercuri verdictul prin care sunt achitați cinci bărbaţi acuzați de viol în grup împotriva unei tinere în anul 2016, scrie BBC.

SentintaFoto: Google

Cazul celor 5 bărbați, cunoscuți ca La manada (n.r. haita de lupi), a provocat proteste în toată țara şi a atras atenţia opiniei publice internaţionale. Judecătorii de apel au convenit că victima de 18 ani nu a fost agresată, deoarece nu a fost vorba de intimidare sau violență, Curtea de Apel confirmând sentinţele de câte 9 ani pentru agresiune pentru fiecare dintre cei 5 inculpați.

Cazul poate fi contestat la Curtea Supremă.

Cei cinci au fost deja eliberaţi pe cauţiune în iunie în baza unei prevederi conform căreia nicio persoană nu poate fi încarcerată mai mult de 2 ani în absenţa unei sentinţe definitive.

Toţi cei cinci, printre care se află un fost poliţist şi un fost militar, au achitat cauţiunea de 6.000 de euro, dar eliberarea lor a declanşat noi proteste şi îngrijorări în tot spectrul politic, cu promisiuni de revizuire a răspunsului sistemului penal la astfel de cazuri.

În conformitate cu legislația spaniolă actuală, violul trebuie să implice agresiune sexuală, care include violență sau intimidare. Doi dintre cei cinci judecători au declarat că în cazul celor 5 a fost vorba despre intimidare și agresiune sexuală și au cerut termenul de închisoare de 14 ani, dar au fost contestați de ceilalți trei judecători.

Cazul a declanșat un val de nemulțumiri, formându-se astfel o comisie de experți care își propune modificarea codulul penal al Spaniei privind violența sexuală.