​Comisia Europeană a lansat miercuri un plan de acțiune împotriva dezinformării, pentru cele șase luni până la alegerile europarlamentare, cerând statelor membre și actorilor de internet, cum ar fi Facebook, să se mobilizeze pentru a face față unei amenințări a Rusiei care ar fi „sursa principală”.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

Potrivit AFP, executivul european a realizat „un sistem de alertă rapidă” între instituțiile europene si statele UE, pentru a schimba informații în timp real despre eventuale „campanii de dezinformare” în curs, înainte de scrutinul prevăzut la finalul lui mai 2019.

De asemenea, jucătorii importanți din internet, precum Facebook, Twitter și Google, sunt chemați să semnaleze în rapoartele lunare măsurile pe care le iau împotriva dezimformării propagate online.

„Am văzut deja tentative de ingerință în alegeri și referendumuri, cu probe care indică Rusia ca sursă principală a acestora. Trebuie să fim uniți și să ne unim forțele pentru a ne proteja democrațiile în fața dezinformării”, a declarat Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei Europene, pentru piața unică digitală.

Comisia a anunțat că va dubla în 2019 bugetul pentru o celulă specializată în combaterea dezinformării și sensibilizării opiniei publice.

Sistemul de alertă rapidă, care urmează să fie înființatpână în martie, va fi o platformă securizată prin intermediul căreia statele membre și instituțiile europene pot să schimbe informații despre „tentativele coordonate ale actorilor străini pentru a manipula” dezbaterea democratică, potrivit documentului prezentat de Comisia europeană.

Facebook, Twitter, Google și Mozilla au semnat în septembrie un „cod de bune practici” prin care se angajează să facă distingă conținutul publicitar de cel informativ și să închidă imediat conturile false active. De asemenea, ele au promis adoptarea unei politici clare privind utilizarea și identificarea „boților”.

Facebook a fost ținta unor critici dure pentru că nu a detectat campaniile de manipulare în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016, campanii atribuite Rusiei.