Vladimir Putin a amenințat miercuri că Rusia va dezvolta noi rachete cu rază medie de acțiune dacă Statele Unite se retrag, așa cum au amenințat, din tratatul nuclear din 1987 (INF) care reglementează folosirea acestor arme, scrie AFP.

Racheta 9M729Foto: Captura YouTube

Reacția agasată a președintelui rus intervine a doua zi după amenințările secretarului american de Stat Mike Pompeo, care a asigurat că Rusia încalcă tratatul INF și i-a dat un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma, în caz contrar SUA urmând să se retragă din acord.

"Astăzi, vizibil, partenerii noștri americani cred că situația s-a schimbat într-atât încât trebuie să dețină astfel de arme", a spus președintele rus, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

"Care ar trebui să fie răspunsul nostru? Un răspuns simplu: vom face același lucru", a adăugat el, susținând că Rusia este "împotriva distrugerii acestui raport".

Semnat în urmă cu peste 30 de ani, tratatul INF a fost pus sub semnul întrebării în octombrie, când președintele american Donald Trump a anunțat că SUA "vor pune capăt acordului" și vor dezvolta din nou arme nucleare.

Un obișnuit al schimbărilor bruște de direcție, Donald Trump a anunțat însă luni că dorește să lucreze cu Rusia și China, și ea în colimatorul său, pentru a pune capăt unei curse a înarmării care a devenit "incontrolabilă".

Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) a fost semnat în 1987 de liderii american și sovietic din acea vreme, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.

Acest tratat, care abolește folosirea unei serii de rachete cu o rază de acțiune de la 500 la 5.500 km, a pus capăt crizei declanșate în anii 1980 de amplasarea unor rachete sovietice SS-20 cu ogive nucleare, care ținteau capitalele occidentale.

Washington acuză Moscova de amplasarea sistemului de rachete 9M729. Acest nou sistem de rachete (SSC8 în nomenclatorul NATO) este considerat o reală amenințare din cauza razei sale de acțiune. Potrivit secretarului general al NATO, aceste rachete pot lovi orașe din Europa în câteva minute d la lansarea din interiorului teritoriului rusesc și pot purta ogive nucleare.