Cele cinci mari confederații sindicale din Franța - CGT, CFDT, FO, CFE-CGC și CFTC, alături de Unsa, FSU și Solidaires, se reunesc joi dimineața, au anunțat surse concordante din cadrul sindicatelor, citate de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această reuniune intervine în condițiile în care guvernul este profund afectat de criza "vestelor galbene" și are loc cu o zi înainte de o primă discuție cu miniștrii Muncii, Muriel Pénicaud, și Transporturilor, Élisabeth Borne, pentru prima de mobilitate, unde sunt invitate și patronatele.

"Scopul este întâi de toate să împărtăși analiza situației", a declarat Marilyse Léon, de la CFDT, la ieșirea de la o ședință de negociere sindicate-patronate legată de asigurarea de șomaj, explicând că inițiativa reuniunii sindicale provine de la Laurent Berger (CFDT) și de la Philippe Martinez (CGT) "care discută regulat".

"Dacă dorim să ne angajăm în inițiative comune, trebuie mai întâi să vedem dacă împărtășim aceeași analiză și dacă toată lumea este capabilă să rămână doar pe terenul sindical", a adăugat ea, referindu-se la sindicatele care pledează pentru "convergența luptelor".

Reuniunea va avea loc cu ușile închise, a precizat CFDT.

În timpul consiliului de miniștri de miercuri, președintele Emmanuel Macron a cerut "forțelor politice și sindicale", precum și patronatului, să "lanseze un apel clar și explicit la calm", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Benjamin Griveaux.

Guvernul se teme de noi incidente sâmbătă, după violențele de săptămâna trecută.

Marți, cu excepția CGT, sindicatele au primit mai degrabă bine pasul înapoi al guvernului, care a anunțat un moratoriu asupra creșterii fiscalității și carburanților, dar au cerut negocieri salariale.