Peste 700.000 de mii de afgani care stăteau fără acte au părăsit Iranul anul acesta din cauză că economia iraniană are probleme, potrivit datelor agenției ONU pentru migrație, citate de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un raport ce acoperă perioada până la 1 decembrie, Organizația Internațională pentru Migrație spune că 752.325 de afgani s-au întors acasă din Iran și Pakistan, 721.633 revenind din Iran.

”Revenirile celor fără acte din Iran au consemnat o creștere enormă față de anii anteriori, în principal din cauza problemelor politice și economice din Iran, printre care și masiva depreciere a monedei”, se spune în raportul IOM. Cererea pentru forța de muncă afgană în economia subterană iraniană s-a prăbușit, potrivit sursei citate.

Presa iraniană scrie că mulți afgani s-au întors acasă sau încearcă să intre în Turcia pentru a ajunge în Europa după ce rialul iranian a pierdut 70% din valoare anul acesta.

”Sancțiunile lui Trump vor arunca economia afgană într-o prăpastie, asta fac. Primii care nu mai reușesc să-și câștige existența sunt migranții și refugiații afgani, fei că muncesc legal sau nu”, a spus Jan Egeland, șef al Consiliului Norvegian pentru refugiați.