Guvernul francez, confruntat cu fronda "vestelor galbene" împotriva politicii sale fiscale și sociale, a promis miercuri o evaluare a eficienței contestatei reforme privind impozitul pe averea celor mai bogați contribuabili, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat despre o posibilă restabilire a impozitului pe avere (ISF), cerută de numeroși manifestanți care își multiplică blocajele de trei săptămâni în întreaga țară, purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux, a lăsat ușa deschisă.

"Acest subiect nu este pe masa" discuțiilor în momentul de față dar "dacă ceva nu merge, nu suntem nebuni, vom schimba", a declarat Griveaux, la RTL, în condițiile în care guvernul tocmai a anunțat o înghețare a taxelor foarte nepopulare asupra carburanților.

ISF, care viza întregul patrimoniu, a fost modificat anul trecut într-un impozit doar pe averea imobiliară. Astfel deținătorii de mari portofolii de acțiuni sunt exonerați, un act criticat de stânga drept un "cadou pentru bogați".

Apreciind că e nevoie de "18 până la 24 de luni pentru ca măsura să-și arate deplinul efect", Benjamin Griveaux a promis că dispozitivul va fi evaluat de Parlament cel mai probabil începând cu "toamna lui 2019".