Administrația Trump ia în considerare retragerea unui contract de cercetare de milioane de dolari pentru testarea de noi tratamente în lupta HIV. Tratamentele cercetate se bazează pe țesuturile fetale, fapt care îi deranjează pe parlamentarii antiavort și pe conservatorii sociali care împărtășesc viziunea președintelui, relatează Washington Post.

virusul HIVFoto: Wikipedia

Scandalul izbucnit în legătură cu contractul Institutului Național de Sănătate cu Universitatea din California, San Francisco, face parte dintr-o luptă între conservatorii care se opun cercetării care folosește țesuturi fetale și oamenii de știință care spun că materialul este vital pentru dezvoltarea de noi terapii în lupta cu boli precum SIDA și parkinson.

Laboratorul de cercetare UCB și un institut afiliat au contribuit la testarea practică a tuturor terapiilor HIV, aprobate ulterior de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente din anii 1990, iar NIH oferă tot sprijinul pentru această activitate.

Săptămâna trecută, un ofițer de contractare al NIH a spus investigatorului principal al UCSF că guvernul a încheiat contractul de șapte ani în mijlocul anului bugetar și că decizia a venit de la ,,cele mai înalte nivele", potrivit unui virolog familiarizat cu evenimentele.

Cinci zile mai târziu, universitatea a primit o scrisoare de la divizia SIDA a Institutului Național de Alergie și Boli Infectioase a NIH, declarând că guvernul va continua contractul timp de 90 de zile în loc de reînnoirea preconizata pentru anul următor. Nu există o previziune a perspectivelor sale după aceea, susține o sursă care a consultat scrisoarea.