Ca răspuns la retragerea SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, armata rusă discută măsurile necesare pentru îmbunătăţirea capabilităţilor militare, a declarat ministrul apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, potrivit Hurriyet, citat de Rador.

Serghei SoiguFoto: AGERPRES

În declaraţia sa, Şoigu a spus că la reuniunea de luna trecută de la Soci, dintre preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi oficiali din cadrul Ministerului Apărării şi industria de apărare, s-a discutat despre programul de înarmare a armatei ruse până în anul 2027.

În cadrul întâlnirii cu Putin a fost evaluată şi retragerea SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, a declarat Şoigu, şi a adăugat: "Am discutat despre măsurile ce trebuie adoptate pentru creșterea capabilităţilor de luptă ale forţelor noastre militare, având în vedere planurile SUA de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare."

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat retragerea ţării sale din Tratatul Nuclear Intermediar semnat cu Rusia şi a declarat: "Noi am fost partea care am rămas în tratat şi care l-am respectat, dar, ce păcat, Rusia nu a respectat tratatul. Din acest motiv vom anula acest tratat, ne vom retrage din acest tratat".

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare încheiat între SUA şi Rusia viza apărarea aliaţilor din Europa şi Orientul Apropiat și a fost semnat la Washington, în anul 1987.

Tratatul interzicea achiziţia, producerea sau testarea rachetelor controlabile, cu o rază de 300-400 mile, lansate terestru. SUA acuzau des Rusia de încălcarea acestui tratat.