Statele Unite au restabilit duminică o "prezență diplomatică permanentă" în Somalia, la aproape douăzeci și opt de ani de la închiderea ambasadei lor din Mogadishu în ianuarie 1991, a dezvăluit marți, 4 decembrie, Departamentul de Stat, potrivit Le Monde.

Ambasada SuaFoto: Hotnews

Ambasada Statelor Unite ale Americii a fost evacuată și închisă în ianuarie 1991 din cauza violenței și a prăbușirii guvernului central.

,,Acest eveniment istoric reflectă progresele înregistrate de Somalia în ultimii ani și reprezintă un alt pas înainte în formalizarea actelor diplomatice ale SUA și Mogadishu de la recunoașterea guvernului federal somalez în 2013", a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

"Întoarcerea noastră demonstrează angajamentul Statelor Unite de a avansa în continuare stabilitatea, democrația și dezvoltarea economică", a adăugat ea.

Misiunea diplomatică americană pentru Somalia a fost atașată până acum Ambasadei SUA din Nairobi, Kenya. Un diplomat de carieră și un bun cunoscător al regiunii tocmai și-a preluat îndatoririle în țară.

,,Ambasadorul Donald Yamamoto și echipa sa așteaptă cu nerăbdare să colaboreze îndeaproape cu oamenii și guvernul federal din Somalia pentru a întări relațiile noastre bilaterale deja puternice".