Aflat la Caracas, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat sprijinul pentru omologul său venezuelean, Nicolas Maduro, a cărui țară este afectată de sancțiunile Statelor Unite şi de o criză economică severă. "Restricțiile și sancțiunile comerciale sunt un lucru greșit" și doar agravează "instabilitatea", a declarat șeful statului turc, într-o reuniune cu cercurile de afaceri, într-o aluzie clară la Washington, potrivit Courrier International, citat de Rador.

Nicolas MaduroFoto: Wikimedia Commons

Recep Tayyip Erdogan a sosit duminică seara pentru prima sa vizită oficială în Venezuela.

"Nu poate fi pedepsit un întreg popor pentru soluționarea dezacordurilor politice", a adăugat Erdogan, ale cărui observații au fost traduse de un interpret.

Președintele turc s-a angajat, de asemenea, să îl ajute pe Nicolas Maduro să facă față crizei economice severe din țară. "Vom acoperi majoritatea nevoilor Venezuelei, putem face acest lucru, aș dori să subliniez", a continuat el, invitând antreprenorii din țara sa să-și mărească exporturile către Venezuela.

La rândul său, Nicolas Maduro a invitat Turcia să investească în exploatarea vastelor zăcăminte miniere cunoscute sub numele de Arcul Orinoco (sud), printre care se află şi zăcăminte de aur, diamante și coltan.

Ambii președinți trebuie să semneze acorduri de protecție a investițiilor

Nicolas Maduro a fost în Turcia, pe 8 iulie, pentru a participa la învestirea în funcţie a președintelui turc. Cu această ocazie el s-a întâlnit cu investitorii și întreprinzătorii.

Reales în luna mai la alegerile ale căror rezultate nu sunt recunoscute de majoritatea comunității internaționale, dl Maduro trebuie să înceapă un al doilea mandat pe 10 ianuarie.

Moștenitorul fostului președinte Hugo Chavez (1999-2013) se confruntă cu presiuni puternice din partea Statelor Unite, care îl consideră un "dictator".