Rusia a deblocat parțial porturile ucrainene din marea de Azov, au anunțat marți autoritățile ucrainene, lăsând să se prevadă o scădere a tensiunilor în această zona sensibilă aflată în centrul înfruntării între Kiev și Moscova, potrivit Le Vif, citat de Rador.

Nave ucrainene capturate de RusiaFoto: Captura video

Cruciale pentru exporturile ucrainene, “porturile Berdiansk și Mariupol sunt parțial deblocate. Navele intră și ies prin strâmtoarea Kerci” care leagă marea Neagră de cea de Azov, a arătat un comunicat al ministrului ucrainean pentru infrastructură, Volodimir Omelian.

“Partea rusă le oprește și le inspectează ca și înainte, dar circulația s-a reluat parțial”, a continuat el.

Potrivit lui, 17 nave așteptau în continuare luni să poată intră în marea de Azov și o alta aștepta să iasă.

Kiev și Moscova sunt angajate în cea mai gravă confruntare de mai mulți ani după arestarea prin forță militară de către Rusia, pe 25 noiembrie, a trei nave militare ucrainene care încercau să între în marea de Azov.

E vorba de prima confruntare militară deschisă între Moscova și Kiev de la anexarea în 2014 de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea și începutul, în același an, al unui conflict armat în estul Ucrainei între forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși, care a făcut peste 10.000 de morți.

Înaintea incidentului naval, Kievul și occidentalii acuzau de luni de zile Rusia că “împiedică” deliberat navigarea navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci, al cărei control îl revendică Moscova în urma anexării Crimeii.

Drept răspuns la această creștere a tensiunii, Kievul a instaurat pentru o luna legea marțială în regiunile sale de frontieră și de coastă, spunând că se teme de un “război total” din partea Moscovei pe care o acuză că și-a întărit drastic prezența militară la granițele Ucrainei.

Această confruntare a trezit teama de o mare escaladare între aceste două foste republici sovietice. Dacă țările occidentale au susținut Ucraina în acest conflict, au făcut apel la reținere către ambele părți.