În Statele Unite, mișcarea “vestelor galbene” îi încântă pe unii în cel mai înalt grad: de câteva zile, tot spectrul politic al dreptei americane se bucură pe față de această mișcare și de criza inedită care o însoțește în Franța. Pe rețelele de socializare, unele personalități includ “vestele galbene” în ceea ce ele percep drept confruntarea, existentă atât în Statele Unite cât și pe scena mondială, între forțele numite “mondialiste” și naționaliști, potrivit Rador, care citează Le Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

Imaginile cu violențele, în special de la Paris, sunt văzute ca validarea atitudinii lui Donald Trump, pe plan intern (împotriva imigrației) ca și internațional (contra acordului de la Paris privind clima) și un mijloc de a-l critica pe Emmanuel Macron, o personalitate pe care mulți o detestă. De aceea nu este surprinzător să vedem manevrele unor personalități care erau deja foarte active pe rețelele de socializare în perioada publicării MacronLeaks.

”Alt-right” în prima linie

Este de exemplu cazul lui Jack Posobiec, unul din capetele de pod ale mișcării denumite ”Alt-right”, conglomerat de extremă dreapta anti-imigrație, misoginism și rasism, născut pe Internet. “În acest timp, în mondialism”, a scris el pe contul său de Twitter, reluând pe cont propriu termenul pe care îl folosește extrema dreaptă pentru a desemna mondializarea, pe fondul unui fotomontaj cu Emmanuel Macron exuberant în fața unor mașini incendiate pe străzile Parisului. “Ce mi-ar plăcea să fiu la Paris în acest moment”, scrie Mike Cernovich, altă figură a acestei extreme drepte americane conectate care a distribuit multe imagini cu violențele de la 1 decembrie. “Franța, respinge postmodernismul și revino la rațiune. Arzi până vei învață lecția” scrie Stefan Molyneux, altă personalitate a dreptei americane pe Internet.

Pe site-ul ultranaționalist Breitbart sunt nu mai puțin de 20 de articole care au fost dedicate mișcării de la prima manifestație din 17 noiembrie. Toate descriu în termeni foarte ostili guvernul francez și îi prezintă într-o lumină favorabilă pe manifestanți.

O altă publicație apărută din această acțiune, Rebel Media, s-a deplasat chiar până în capitala franceză. Și aici, tratamentul este net favorabil “vestelor galbene”. În opinia jurnalistului ei, “Macron refuză să asculte poporul, care va face gălăgie”. Același jurnalist a postat un mesaj sarcastic, “ce mai face președinția dumneavoastră, dle Macron?”, pe fondul unei mașini arse.

Rebel Media cere chiar fonduri pentru a continua să relateze despre criza “vestelor galbene”. “Media din lumea întreagă îl adoră pe Macron și teoria originii umane a încălzirii climatice și trec sub tăcere faptele. De aceea noi suntem în Franța, pentru a găsi adevărul”, scriu ei. Una dintre colaboratoarele sale, britanica Katie Hopkins, a distribuit celor 800.000 de abonați ai săi un video, văzut de 1,3 milioane de ori, cu polițiști în fața manifestanților care își scot căștile, însoțit de îndemnul, în limba franceză: “Trăiască revoluția. Macron, demisia”.

”Revoltă contra mondialismului”

Numeroase personalități ale dreptei americane dure au o grilă de lectură bine determinată pentru a explică mișcarea “vestelor galbene”. E vorba de o revoltă împotriva “mondialismului”. “Revolta contra mondialismului se accelerează”, se bucură Paul Joseph Watson, care, deși este britanic, este o figură de frunte a extremei drepte americane pe Internet.

Și tot el asigură că “dacă manifestanții ar protesta împotriva 'schimbărilor climatice', acest lucru ar fi pe prima pagină. Dar ei se bat contra mondialismului și a taxei pe carburant, și atunci media minimizează”. Și asta în timp ce mișcarea “vestelor galbene” este pe prima pagină a majorității media franceze de la începutul ei.

Foarte influenta secțiune a forumului american Reddit dedicat lui Donald Trump, loc de predilecție al dreptei americane dure, număra luni după-amiază mai multe postări, printre cele mai populare, de sprijin al “vestelor galbene”. “Ei ne spun că [aceste manifestații] sunt contra taxei pe carburanți. NOI NU SUNTEM PROȘTI. Ei vor să-și ia înapoi țara”, se poate citi într-una dintre ele. “Președintele Macron […] nu înțelege că Franța este în pragul unei alte revoluții împotriva elitelor sale”, descoperim într-o altă postare. Mișcarea “vestelor galbene” era de asemenea printre subiectele cele mai populare pe rețeaua de socializare de extremă dreapta Gab.

Un argument de sprijin pentru Trump

Pentru unele dintre aceste figuri ale dreptei americane, manifestațiile “vestelor galbene” servesc la hrănirea campaniei lor politice în interiorul Statelor Unite și permit să se pună în valoare bilanțul, pe care ei îl consideră pozitiv, al lui Donald Trump.