Conform analiştilor italieni, Italia se află aproape de a ajunge la un compromis cu Bruxelles-ul. După câte se pare, discuţia dintre Giuseppe Conte, Jean-Claude Juncker şi Pierre Moscovici, în marja reuniunii G20 de la Buenos Aires, a reuşit să schimbe atmosfera, potrivit ProtoThema, potrivit Rador.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

Potrivit ziarului La Stampa, modificările aduse proiectului de buget al Italiei trebuie făcute cât mai repede, pentru a se putea transmite un mesaj liniştitor către pieţele financiare. Subsecretarul de stat pe lângă preşedinţia Consiliului de Miniştri, Giancarlo Giorgetti (care aparţine Ligii), a lăsat să se scurgă în presă informaţia că "bugetul trebuie să fie modificat cu măsură, exact atât cât trebuie". Cu această idee sunt de acord şi şefii celor două partide de guvernământ Liga şi Cinci Stele, Matteo Salvini şi, respectiv, Luigi de Maio.

Potrivit informaţiilor, raportul deficit - PIB se aşteaptă să se situeze în final la 1,9% sau 2%. Niciunul dintre partenerii coaliţiei de guvernământ nu doreşte să cedeze în privinţa celor două măsuri principale de politică socială ce au fost promise în luna septembrie: "venitul cetăţeanului" pentru şomeri şi pensionarii cu pensii mici şi scăderea vârstei de pensionare. Însă pentru a fi acceptate cerinţele de bază ale Comisiei Europene este evident că aceste facilităţi ar trebui limitate.

Premierul italian, după cum transmite televiziunea publică RAI, consideră că în final, ţara sa va reuşi să evite procedura de aplicare de sancţiuni. În paralel, Conte a subliniat că "în această etapă nu este nevoie să se realizeze o nouă reuniune cu cei doi vicepremieri ai guvernului Salvini şi Di Maio".

Matteo Salvini, la rândul său, a subliniat astăzi că "2% deficit reprezintă doar o cifră" şi că "ceea ce interesează guvernul italian este esenţa".