Statele Unite și-au afișat marți susținerea față de NATO, dar au făcut cunoscută aliaților europeni nerăbdarea de a vedea adoptarea unei poziții comune față de comportamentul Rusiei în Ucraina, scrie AFP.

Mike PompeoFoto: Flickr

"NATO este un instrument indispensabil pentru securitatea Europei", a afirmat secretarul de stat Mike Pompeo, la sosirea la sediul Alianței din Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii săi din celelalte 28 de țări membre.

Obiectivul afișat de oficialul american este disiparea tuturor îndoielilor legate de angajamentul Statelor Unite de către luările de poziție ale președintelui Donald Trump.

Liderul american s-a întrebat care este eficiența organismelor internaționale, a recunoscut Mike Pompeo, într-un discurs susținut la un colocviu organizat de German Marshall Fund la Bruxelles, înainte de a se deplasa la sediul NATO.

"Fiecare națiune trebuie să se întrebe dacă ordinea actuală servește intereselor propriului popor. Dacă răspunsul este nu, trebuie să ne întrebăm cum putem repara", a adăugat el.

Cu toate acestea, Statele Unite nu pun sub semnul întrebării rolul NATO, a reafirmat Pompeo.

Această reuniune a NATO trebuie să permită clarificarea pozițiilor în fața Moscovei în conflictul ucrainean, potrivit Washingtonului.

"Vrem să ne asigurăm că suntem pe aceeași lungime de undă și că drumul de urmat este clar", a explicat un înalt oficial american.

"Odată ce vom avea aceste conversații cu aliații noștri, vom lua o decizie și vom comunica aceste decizii în concentrare cu aliații noștri", a subliniat acesta.

Divergențe în rândul aliaților

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina în marea Azov și amplasarea de noi rachete de către Rusia, încălcând tratatul din 1987 privind armele nucleare cu rază medie de acțiune, sunt principalele subiecte ale reuniunii, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ori pozițiile sunt divergente în cadrul Alianței iar mesajul adresat Moscovei este neclar.

Washingtonul cere aliaților europeni "să-și asume o mai mare responsabilitate în fața unei probleme de securitate la 200 de mile de granița germană", a subliniat înaltul oficial american.

Europenii se tem că se vo regăsi în prima linie în cazul unei escaladări cu Moscova și se îndoiesc de angajamentul american.

"Sunt pregătiți americanii să ofere mijloacele pentru asigurarea securității europenilor? Este un mare semn de întrebare", a precizat un diplomat european. "Imprevizibilitatea președintelui Donald Trump face răspunsul nesigur", a adăugat el.

Uniunea Europeană a îndepărtat pentru moment instaurarea de noi sancțiuni politice și economice în lipsa unui acord între cele 28 de țări membre.

Rusia, 60 de zile pentru a se conforma tratatului INF

Pe de altă parte, Mike Pompeo a anunțat că Statele Unite dau Rusiei 60 de zile pentru a se conforma tratatului din 1987 privind armele nucleare cu razăp medie de acțiune (INF). În caz contrar, Washingtonul își va suspenda obligațiile.

"SUA declară azi că Rusia a încălcat tratatul și ne vom suspenda obligațiile în 60 de zile, dacă Rusia nu își respectă obligațiile sale de manieră verificabilă", a subliniat Mike Pompeo.