Giulia Grillo, ministrul italian al Sănătății, care este membră a partidului anti-vaccin Mişcarea 5 Stele, a demis luni întreaga conducere al Consiliului de Sănătate, cel mai important comitet de experți în ștință al țării care oferă consiliere guvernului privind politicile sanitare, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Giulia Grillo a spus că este ”timpul pentru oameni noi”.

”Suntem #guvernulschimbării și, așa cum am făcut deja prin numirile din alte organisme și comitete ale ministerului, am ales să deschid ușa pentru alte personalități merituoase”, a scris aceasta pe Facebook.

Decizia va însemna înlocuirea a 30 de membri din conducere, inclusiv a președintelui, Roberta Siliquini, șefa școlii de igienă și medicină preventivă la Universitatea din Torino care a fost numită în acest post în decembrie 2017 de către de fostul ministru al Sănătăţii, Beatrice Lorenzin.

Siliquini a spus pentru The Guardian că acțiunea este îngrijorătoare. ”Suntem îngrijorați cu privire la motivele pentru care au decis înlăturării oamenilor care au fost selectați datorită experienței și competențelor lor la cel mai înalt nivel”, a spus ea. ”Suntem îngrijorați de asemenea cu privire la persoanele care vor forma viitorul Consiliu și mai ales dacă numirile vor fi motivate politic”.

Alţi membri importanţi care vor fi înlocuiţi sunt geneticienii Giuseppe Novelli şi Bruno Dallapiccol şi patologul Napoleone Ferrara. Membrii sunt numiți la fiecare trei ani și este neobișnuit ca mandatele acestora să fie întrerupte atât de brusc.

Grillo nu a explicat motivul deciziei şi a precizat că unii dintre cei daţi afară ar putea fi numiţi din nou "dar nu liderii .. care trebuie să aibă încredere şi să fie în armonie cu ministrul aflat la putere".

Senatorii de la Mișcarea 5 Stele (M5s, antisistem) și de la Liga Nordului (extrema dreaptă) au aprobat în august amânarea cu un an vaccinarea obligatorie pentru frecventarea școlilor.

Giulia Grillo contestă caracterul lor obligatoriu.