De duminică, presa guvernamentală rusă scrie că protestele "vestelor galbene" din Franța sunt asemănătoare cu "revoluțiile culorilor" care au zguduit în ultimii ani mai multe foste republici sovietice și nu ezită să pună această mișcare de frondă pe seama Statelor Unite, care ar dori astfel să-l pedepsească pe Emmanuel Macron pentru faptul că l-a criticat pe Donald Trump și a susținut crearea unei armate europene, scrie AFP.

Dmitri KiselevFoto: youtube.com

"Slăbirea lui Macron și, cu puțin noroc, demisia sa, sunt în interesul lui Trump", scrie marți cotidianul oficial Rosiskaia Gazeta, într-un lung articol dedicat violențelor care au afectat Parisul și mai multe orașe din Franța.

"Este suficient să reamintim că șeful celei de-a V-a republici a revendicat recent poziția de lider al Uniunii Europene, a apărat ideea unei armate europene independente de Statele Unite și a apărat activ acordul nuclear iranian", continuă ziarul proguvernamental.

Suficient în ochii autorului pentru a vedea în mișcarea "vestelor galbene" o replică a "revoluților culorilor" care au scos Ucraina și Georgia din orbita Rusiei.

Potrivit Rosiskaia Gazeta, există multe asemănări între cele două: "crearea artificială a unei mișcări de protest organizate pe rețelele sociale (...), scene teatrale care ar trebui să dovedească societății pretinsa dorință a poporului".

În final, avertizează ziarul, "o victorie a 'vestelor galbene' ar întări considerabil poziția americană în Europa, arătând clar liderilor europeni care îndrăznesc să se contreze cu Trump, nemaivorbind de un conflict cu el, că este riscant".

Într-un editorial publicat luni, o ziaristă a agenției publice de presă Ria Novosti considera și ea "foarte convingătoare" argumentele în favoarea unei "revoluții a culorilor" organizată de Statele Unite, vorbind și de o "revoltă a vechii (și albei) Franțe împotriva guvernului și a multiculturalismului radical".

Prezentatorul vedetă al televiziunii Rosia-1, Dmitri Kiselev, a deschis balul în emisiunea sa de duminică, după ce a afirmat că este imposibil ca o "creștere microscopică a prețului la benzină" să provoace "scene de jaf, mobilizarea unei armate de polițiști, fum, focuri de armă, sânge, nori de gaze lacrimogene".

"Pretextul este evident disproporționat", a continuat Kiselev, considerat vocea Kremlinului, înainte de a adăuga că "aceasta seamănă cu exportul american al unei revoluții a culorilor". "Toate astea pentru că președintele Macron a vorbit de necesitatea unei armate europene".

Marți, Kremlinul s-a arătat, oficial, mai ponderat, afirmând că "nu vede" influența SUA în mișcările "vestelor galbene". "E o afacere exclusiv internă a Franței. Pentru noi, este important ca aceste tulburări să nu facă victime și răniți, în special în rândul cetățenilor ruși", a comentat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.