Moneda națională a Rusiei va înregistra în luna decembrie o depreciere din cauza celei de a doua runde de sancțiuni "chimice" americane pe care, potrivit legilor americane, trebuie să le introducă administrația lui Donald Trump. În ajunul acestui eveniment, analiștii au calificat rubla ca una dintre cele mai riscante monede din țările în curs de dezvoltare. În această perioadă șeful Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, s-a întâlnit cu ambasadorii UE pentru a discuta "problemele dezvoltării economiei ruse", potrivit Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.

Elvira NabiullinaFoto: Wikimedia Commons

În urmă cu un an agenția Bloomberg o prezenta pe Nabiullina ca posibilă succesoare a lui Vladimir Putin.

Pe 30 noiembrie 2018, la Moscova s-a desfășurat întâlnirea președintelui Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, cu ambasadorii țărilor membre ale UE, a transmis Banca Centrală a Rusiei. "S-au discutat probleme ale dezvoltării economiei Rusiei, între care și posibilitatea diversificării acesteia, stimulii pentru atragerea de investiții, precum și alte măsuri de accelerare a ritmului dezvoltării economice", a transmis serviciul de presă al Băncii Centrale. Ambasadorii Uniunii Europene au fost interesați îndeosebi de aspectele "sporirii accesibilității resurselor financiare pentru micul business" (întâlnirea precedentă dintre Nabiullina și ambasadorii UE, despre care informase Banca Centrală, s-a desfășurat în luna ianuarie 2017. În luna decembrie a aceluiași an, aceeași agenție Bloomberg a publicat un scenariu al retragerii treptate a lui Vladimir Putin de la putere, care va încerca să conducă țara prin intermediul succesorului său, Elvira Nabiullina).

Înaintea discuției pe care șeful Băncii Centrale a Rusiei a avut-o cu ambasadorii UE, pe site-ul Parlamentului European a apărut proiectul rezoluției privind ruperea Acordului UE de parteneriat și colaborare cu Rusia. După ieșirea din acest acord, Uniunii Europene i se propune să treacă la colaborarea cu Rusia numai în domeniile "de interes reciproc".

Creșterea riscurilor geopolitice.

Alături de fluctuațiile prețurilor la petrol, creșterea riscurilor geopolitice a reprezentat principalul factor negativ pentru moneda națională rusească. Potrivit estimării agenției Bloomberg, rubla a devenit iarăși cea mai riscantă monedă, mai riscantă chiar decât lira turcească. La stabilizarea rublei nu contribuie nici conflictul ruso-ucrainean din Marea Neagră, încheiat temporar cu capturarea și reținerea navelor ucrainene din Federația Rusă.

Totodată, administrația americană a confirmat faptul că se pregătește să introducă împotriva Federației Ruse un al doilea pachet de sancțiuni din pricina "dosarului Skripal".

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a explicat faptul că SUA nu vor să introducă aceste sancțiuni, dar pentru aceasta Federația Rusă trebuie să dea asigurări că nu va mai încălca prevederile dreptului internațional în ceea ce privește interzicerea armamentului chimic și, de asemenea, că va permite Organizației Națiunilor Unite și observatorilor independenți să efectueze inspecții la fața locului, pentru strângerea de dovezi privind nerecurgerea la armamentul chimic.

SUA au introdus prima rundă a sancțiunilor în ceea ce privește "dosarul Skripal" la 27 august, reamintește agenția rusă TASS. După cum a declarat la acea vreme Departamentul de Stat, dacă peste 90 de zile Moscova nu va îndeplini o serie de criterii, vor fi introduse noi sancțiuni. Însă cele 90 de zile prevăzute de lege au expirat, iar administrația SUA nu a întreprins deocamdată nici un fel de pași. Cea de-a doua tranșă de sancțiuni prevede, între altele, eventualitatea reducerii, la inițiativa SUA, a nivelului legăturilor diplomatice bilaterale sau chiar sistarea acestora, practic interzicerea totală a exportului în Rusia a oricăror mărfuri americane, cu excepția alimentelor, precum și a importului, de către SUA, de mărfuri rusești, inclusiv de petrol și produse petroliere, precum și privarea de dreptul de a ateriza în SUA al avioanelor oricăror companii aeriene care sunt controlate de Guvernul Rusiei.

Experții agenției Reuters sunt de părere că la sfârșitul lunii noiembrie rubla s-a ales cu o relativ "ușoară sperietură", pe fondul prăbușirii prețurilor la petrol. În luna noiembrie rubla a pierdut aproximativ 2%, în vreme ce prețurile la petrol au pierdut, în același interval, aproape 23%. Participanții la jocul pieței consideră că principalul sprijin al rublei o constituie pauza în intervențiile valutare ale Băncii Centrale. În același timp, exportatorii au continuat să vândă câștigul valutar, lucru care de asemenea a constituit un sprijin pentru rublă, mai ales în a doua jumătate a lunii, arată Reuters.

În prima săptămână a lunii decembrie prețurile la petrol vor reacționa la știrile referitoare la apropiatul summit al țărilor exportatoare din OPEC. Iar Comitetul ministerial al țărilor membre al acordului OPEC+ trebuie să se întâlnească la Viena miercurea aceasta, pentru convenirea volumului de reducere a extracției. Comitetul de monitorizare al OPEC recomandase anterior reducerea extracției cu 1,3 milioane de barili zilnic.