Secretarul apărării, James Mattis, a formulat o serie de cuvinte dure la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin şi a guvernului acestuia, afirmând că, "pur şi simplu", Statele Unite "nu pot avea încredere" în liderul rus sau în oficialii din guvernul său, potrivit Washington Times, citat de Rador.

James MattisFoto: AGERPRES

Luând cuvântul cu ocazia Forumului anual Regan National Defense din California, organizat la sfârşitul săptămânii trecute, dl Mattis le-a spus participanţilor că, în timpul preşedinţiei lui Trump la Casa Albă, "fără îndoială, relaţiile Washingtonului cu Moscova s-au înrăutăţit", el subliniind totodată că, în decursul administraţiei lui Trump, acţiunile agresive ale Moscovei de pe glob nu au făcut decât să se accelereze.

"În mod clar, dl Putin învaţă greu. El nu recunosşte că, de fapt, ceea ce face el creează animozităţi împotriva poporului său", a spus dl Mattis, el adăugând că "prin ceea ce face Putin încălcând acordurile internaţionale... ne dăm seama că "avem de-a face cu cineva în care, pur şi simplu, nu putem avea încredere". Declaraţiile sale au survenit la doar câteva zile după ce dl Trump şi-a anulat întâlnirea bilaterală cu dl Putin, programată săptămâna trecută, cu ocazia Summitului G20 din Argentina.

Dl Trump a spus că decizia de a renunţa la întrevedere se datorează acţiunilor Rusiei din Marea Baltică (sic! n.trad), unde vase de război ruseşti au capturat trei nave ucrainene în Strâmtoarea Kerci din apropierea Peninsulei Crimeea, reţinând echipajele ucrainene. Jumătate din cei 24 de marinari ucraineni de pe vasele capturate au fost condamnaţi la închisoare pentru că au pătruns ilegal în apele teritoriale ruseşti. Susţinut de Washington şi de câteva capitale occidentale, Kievul afirmă că navele sale se aflau în apele internaţionale, iar atacurile nu au fost provocate.

Totuşi, criticii administraţiei afirmă că întrevederea a fost contramandată după ce s-a spus că, pe vremea campaniei prezidenţiale din 2016, Trump era implicat într-o serie de afaceri imobiliare cu Rusia. Dl Mattis a refuzat să comenteze problema legată de relaţiile fiscale ale dlui Trump cu Rusia în timpul campanei sale. Dar fostul general a spus că eforturile Moscovei de a se amesteca în recentele alegeri parţiale pentru Congres din noiembrie, încă se mai resimt.

"Putin a încercat din nou să dea târcoale alegerilor noastre de luna trecută. Şi constatăm că eforturile continuă în această privinţă", a spus dl Mattis