Forțele ucrainene de ordine au percheziționat luni trei biserici ortodoxe afiliate Patriarhatului Moscovei, precum și domiciliile preoților, în regiunea de centru-nord a Ucrainei, pe fondul conflictului politic, militar și religios dintre Kiev și Moscova, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poliția și agenții serviciilor de securitate (SBU) au efectuat "percheziții" în "opt locații", a declarat purtătorul de cuvânt al poliției regionale, Alla Vahcenko.

Aceste proceduri au fost efectuate în cadrul unei anchete judiciare privind "încălcarea egalității cetățenilor" în funcție de "convingerea religioasă", dar nicio persoană nu a fost arestată, potrivit sursei citate.

"Au primit ordinul de a confisca tot ce privește biserica noastră", a acuzat mitropolitul Visarion, din regiunea Jitomir. "A avut loc delicat, de manieră tolerantă", a adăugat acesta.

Aceste evoluții au loc la trei zile după percheziții în cadrul unei anchete similare în reședința gestionarului unei importante mânăstiri ortodoxe din Kiev, mitropolitul Pavlo, care face parte din aceeași biserică.

Kiev și Moscova întrețin relații foarte tensionate după confiscarea în forță de către Rusia a trei nave ucrainene în Marea Neagră, săptămâna trecută.

Pe plan religios, tensiunile sunt și ele puternice între cele două foste republici sovietice după crearea în Ucraina a unei biserici ortodoxe independente de Moscova.

Patriarhatul din Constantinopol a anunțat în octombrie că recunoaște o Biserică independentă în Ucraina, punând capăt la 332 de ani de tutelă religioasă rusească.

O parte dintre credincioșii ucraineni rămân însă fideli Bisericii ortodoxe afiliate Patriarhatului Moscovei, care acuză Kievul că face presiuni asupra clericilor și credincioșilor pentru a-i determina să se alăture noii biserici.

Biserica Patriarhatului Moscovei dispune în Ucraina de cel mai mare număr de parohii, dar Patriarhatul Kievului numără cel mai mare număr de credincioși, potrivit sondajelor.