Diplomații ruși și chinezi și-au intensificat activitățile de spionaj în Cehia în 2017, în special grație marii ambasade a Rusiei din Praga și a importantelor resurse financiare chinezești, a avertizat luni agenția cehă de informații (BIS), citată de AFP.

Milos ZemanFoto: Agerpres/AP

"Intensitatea activităților de informații ale spionilor chinezi sub acoperire diplomatică în Republica Cehă și a activităților de informații asupra țintelor cehești, gestionate de China, au sporit de manieră semnificativă", a arătat BIS, în raportul anual 2017, publicat luni.

Potrivit acestui document, spionii chinezi încearcă să perturbe funcționarea Uniunii Europene. Aceștia ar fi interesați în special de ministerul ceh al Apărării și de cel de Interne, precum și de strângerea de informații în domeniile economic și științific.

"China dispune de un capital aproape nelimitat pe care îl poate oferi companiilor străine în schimbul accesului la proprietate intelectuală", se arată în acest raport.

Documentul BIS afirmă și că o "strategie hibridă" aplicată de Rusia vizează atât fragilizarea NATO cât și a UE, slăbindu-i membrii, unul câte unul.

"Mărimea misiunii diplomatice rusești și puternica sa infiltrare cu persoane care au legături cu serviciile de informații mărește riscul legat de atitudinea imprudentă a cetățenilor cehi, în special oameni politici și funcționari", potrivit sursei citate.

Raportul citează site-uri care difuzează dezinformarea și cazuri de achiziție de societăți cehe de către investitori ruși, pe care BIS îi consideră instrumente folosite de Kremlin pentru activități de spionaj.

În ianuarie, cehii l-au ales pentru un al doilea mandat prezidențial pe Milos Zeman, un veteran al stângii, pro-rus și pro-chinez.

Cehia s-a alăturat NATO în 1999 și UE în 2004.