Universitatea Central-europeană (CEU) fondată de finanțistul american George Soros a anunțat luni că își transferă majoritatea activităților din Budapesta la Viena, după peste un an și jumătate de dispute cu guvernul populist-conservator al lui Viktor Orban, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"CEU este obligată să părăsească Budapesta", a afirmat într-un comunicat instituția anglofonă creată în 1991 și intrată în colimatorul liderului ungar, care a făcut o țintă preferată a atacurilor din miliardarul de origine ungară.

Acest transfer va viza cursurile internaționale care au clădit reputația universității și care au fost urmate de peste 10.000 de studenți străini.

Decizia vine după un conflict de 20 de luni cu guvernul, în urma adoptării în aprilie 2017 a unei legi care obligă universitățile străine din Ungaria să dispună de un campus și cursuri în țările de origine.

Noii studenți care doresc să obțină diplomele americane, cele mai căutate, vor studia din 2019 în capitala austriacă. Campusul din Budapesta își va continua activitatea pentru diplomele americane, precum și pentru studenții deja înscriși la cursurile internaționale.